Σλοβενία: Από τα κοινωνικά ζητήματα και όχι από τους υποψήφιους θα εξαρτηθεί η έκβαση των προεδρικών εκλογών - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σλοβενία: Από τα κοινωνικά ζητήματα και όχι από τους υποψήφιους θα εξαρτηθεί η έκβαση των προεδρικών εκλογών

Η πρώτη αναμέτρηση των τριών υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στη Σλοβενία εξελίχθηκε ομαλά και πολιτισμένα, με έντονη ανταλλαγή απόψεων, χωρίς όμως ύπουλα χτυπήματα. Οι τρεις υποψήφιοι συμφώνησαν ότι η Σλοβενία μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα χωρίς εξωτερική βοήθεια, αλλά διαφώνησαν για τη μέθοδο, στη συζήτηση που διοργάνωσε η εφημερίδα «Βέτσερ», στην πόλη Μάριμπορ.

Ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SD), πρώην πρωθυπουργός Μπορούτ Παχόρ, επισήμανε ότι είναι αναγκαία η επίτευξη «ομοφωνίας και ενότητας». Τόνισε ότι η πολιτική συμφωνία των πολιτικών κομμάτων είναι το κλειδί για την έξοδο της Σλοβενίας από την κρίση. «Πρέπει να οικοδομήσουμε ατμόσφαιρα προοπτικής για ελάχιστη δυνατή συνεργασία», είπε.

Ο Μίλαν Ζβερ, πρώην ευρωβουλευτής, ο οποίος έχει τη στήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) και του κόμματος Νέα Σλοβενία (NSi) υπογράμμισε ότι κάθε απόπειρα της αντιπολίτευσης να υπονομεύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις μπορεί να είναι καταστροφική. Παρουσιάστηκε ως καταλληλότερος να ενώσει το έθνος και υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές θέσεις.

Ο νυν πρόεδρος, Ντανίλο Τουρκ είπε ότι η ευθύνη είναι κυρίως της κυβέρνησης. «Όλοι έχουν συμφέρον να επιτύχει η Σλοβενία. Αλλά μπορεί να επιτύχει μόνον αν έχει μία υπεύθυνη και ικανή κυβέρνηση», τόνισε. Ο κ. Τουρκ έχοντας ήδη την εμπειρία της προεδρικής θητείας ήταν περισσότερο επικριτικός για τις ενέργειες της κυβέρνησης

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και οι τρεις υποψήφιοι ενόψει των προεδρικών εκλογών, στις 11 Νοεμβρίου, έχουν σχεδόν την ίδια στήριξη, χωρίς να αποκλείεται σημαντική μετατόπιση του εκλογικού σώματος, κυρίως λόγω των επικείμενων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που έχουν αναγγείλει συνδικάτα εργαζομένων, αναφέρεται σε σχόλιο της εφημερίδας "Βέτσερ".

"Είναι αδύνατο να ειπωθεί σε αυτό το σημείο σε ποια έκταση οι εκλογές θα αποτελέσουν ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ή ολόκληρη την πολιτική ελίτ κι αν οι πολίτες που έχουν κουραστεί από τις συγκρούσεις, θα συμμετάσχουν στις εκλογές. Οι εκλογές αυτές θα είναι γρίφος. Όσον αφορά τους υποψήφιους φαίνεται ότι δεν μπορούν πλέον να μας αιφνιδιάσουν" τόνισε ο σχολιαστής της «Βέτσερ».

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ