Αλβανία: Ικανοποίηση στην πολιτική ηγεσία για την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αλβανία: Ικανοποίηση στην πολιτική ηγεσία για την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα

«Σε αυτά τα 22 χρόνια της πιστής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτό είναι το πιο σημαντικό έγγραφο που έχει λάβει ποτέ η Αλβανία από τις Βρυξέλλες» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προτείνει την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας για την Αλβανία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στα Τίρανα, με τον πρέσβη της ΕΕ στην αλβανική πρωτεύουσα Εττόρε Σέκουι, ο κ. Μπερίσα εξέφρασε την εκτίμησή του για το γεγονός ότι η αντιπολίτευση ξεπέρασε τις πρακτικές του μποϊκοταρίσματος και ψήφισε τους απαιτούμενους νόμους στη Βουλή.

«Οι νικητές σήμερα είναι οι Αλβανοί πολίτες, που αδημονούσαν γι' αυτή τη μέρα» υπογράμμισε ο Αλβανός πρωθυπουργός δεσμευόμενος ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ψηφιστούν όλοι οι περαιτέρω απαιτούμενοι νόμου, στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού συστήματος.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της ΕΕ στην Αλβανία, παρουσιάζοντας στον πρόεδρο της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι, την έκθεση προόοδου, αναφέρθηκε στο ρόλο του προέδρου της χώρας που, όπως είπε, είναι αποφασιστικής σημασίας για τη διασφάλιση της πολιτικής συνεννόησης και συναίνεσης.

«Η έκθεση προόδου αναγνωρίζει τα όσα έχει πετύχει η Αλβανία στη βάση των 12 προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προτείνει να γίνουν τα κατάλληλα βήματα, στη βάση μιας κοινής πολιτικής βούλησης προκειμένου να ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές, δικαστικές και άλλες μεταρρυθμίσεις» είπε ο πρέσβης Σέκουι, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό δελτίο από το γραφείο του Αλβανού προέδρου.

Θεωρώντας τις εναπομείνασες συστάσεις πλήρως υλοποιήσιμες, ο κ. Νισάνι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αλβανική πολιτική τάξη και όλοι όσοι μετέχουν σ' αυτή θα συνεχίσουν να συμβάλλουν για την εκπλήρωση όσων προβλέπονται και να μοιράζονται τους καρπούς της επιτυχίας.

Ο Ιλίρ Μέτα, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης- κυβερνητικός εταίρος του Δημοκρατικού Κόμματος, χαιρέτισε την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλώντας την πολιτική τάξη του τόπου να κατανοήσει την ανάγκη υλοποίησης των τριών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται επιπλέον. Πρόκειται για την κοινοβουλευτική μεταρρύθμιση, την έγκριση του νόμου για τους δημοσίους υπαλλήλους και τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Ο κ. Μέτα χαρακτήρισε επίσης ιστορική επιτυχία για τη χώρα του την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ