Η επίσκεψη Φίλε επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα παρά την κρίση, έχει ρόλο στη διεύρυνση της ΕΕ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Η επίσκεψη Φίλε επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα παρά την κρίση, έχει ρόλο στη διεύρυνση της ΕΕ

Η επίσκεψη του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε, τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου στην Αθήνα, πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν την δημοσιοποίηση, της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της διαδικασίας διεύρυνσης και επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα παρά την μεγάλη κρίση που διέρχεται, εξακολουθεί ν' αποτελεί σημαντικό παίκτη σ αυτή τη διαδικασία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, σε άμεση γειτονιά με τις υπό ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία.

Οι προβλεπόμενες συναντήσεις του κ. φίλε με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αναμένεται σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, να αποτελέσουν ευκαιρία συζήτησης και για το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ.

Στο θέμα αυτό εκτιμάται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι ο Επίτροπος θα ζητήσει να υπάρξει πρόοδος, κάτι που έκανε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια, όπου δήλωσε ότι για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, πρέπει προηγουμένως να έχει επιλυθεί το θέμα του ονόματος.

Ο Ευρωπαίος Επιτροπος θα αναφερθεί πιθανότατα σ αυτό το θέμα και δημοσίως κατά τη διάρκεια της ομιλίας που θα πραγματοποιήσει αύριο σε ανοικτή εκδήωση στην Αντιπροσωπεία της Ευρ. Επιτροπής.

Η επίσκεψη Φίλε, ο οποίος είναι αρμόδιος και για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, έρχεται να υπογραμμίσει, αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας, ως παράγοντα σταθερότητας σε μια περιοχή που δοκιμάζεται από τον εμφύλιο στη Συρία, την αντιπαράθεση με το Ιράν και την υπό εξέλιξη Αραβική Ανοιξη και συνηγορεί υπέρ της παραμονής της χώρας μας στον πυρήνα της ΕΕ, την ευρωζώνη.

Ενόψει αυτής της επίσκεψης, ο κ. Φίλε έκανε στο ΑΜΠΕ δηλώσεις για την πορεία της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας.

Ο Επίτροπος Φίλε δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ τρεις φορές αυτή τη χρονιά, στο πλαίσιο του Ενταξιακού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου, που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο, ως εργαλείο για την προσέγγιση της χώρας προς την ΕΕ και τη διατήρηση της ευρωπαϊκής ατζέντας ως κατευθυντήριας δύναμης για τον μετασχηματισμό της χώρας.

Μέσω αυτού του διαλόγου, συνεχίζει ο κ. Φίλε, αναφερόμενος στον Υψηλού Επιπέδου Διάλογο - ο οποίος δεν υποκαθιστά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τη συνταγή, με σκοπό να γίνει πραγματικότητα η έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Το τελικό αποτέλεσμα, τονίζει, εξαρτάται από το πώς θα συμπεριφερθούν οι αρχές των Σκοπίων και θα παραδοθεί τον Δεκέμβριο, στα κράτη-μέλη της ΕΕ, τα οποία θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα για την ενταξιακή διαδικασία.

Υπ' αυτή την έννοια, η ΠΓΔΜ δεν χρειάζεται να υποβάλει νέα αίτηση, από τη στιγμή που το έχει κάνει από το 2004 και η χώρα έχει καθεστώς υποψήφιας χώρας από το 2005, ενώ υπενθυμίζει ότι η Επιτροπή συνιστά την έναρξη των διαπραγματεύσεων κάθε χρόνο από το 2009 -τρεις συνεχείς χρονιές ως τώρα – αλλά η έγκριση αυτής της απόφασης εναπόκειται στα κράτη-μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει ο αρμόδιος Επίτροπος, θα αξιολογήσει τις προσπάθειες που έκανε η γειτονική χώρα τον περασμένο χρόνο και αυτές που καταβλήθηκαν στο πλαίσιο του Υψηλού Επιπέδου Ενταξιακού Διαλόγου, στην επικείμενη έκθεση προόδου, η οποία θα υιοθετηθεί και θα δημοσιευτεί από την Επιτροπή στις 10 Οκτωβρίου.

Με δεδομένη αυτή την αξιολόγηση, θα υποδείξουμε τα επόμενα βήματα.

Ως προς την Τουρκία, ανέφερε ότι ισχύει επίσης η αξιολόγηση μέσω της έκθεσης προόδου της 10ης Οκτωβρίου. Υπενθύμισε ότι μετά τη δημοσίευση της εν λόγω έκθεσης τον περασμένο χρόνο, η Επιτροπή εγκαινίασε τη διαδικασία της «Θετικής Ατζέντας»-η οποία επίσης δεν υποκαθιστά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις- προκειμένου να δώσει νέα ώθηση στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Τουρκίας.

Η Θετική Ατζέντα - η οποία αφορά κυρίως θέματα εμπορίου και θεωρήσεων εισόδου (visa)- έκανε εξαιρετικό ξεκίνημα και αποφέρει τα πρώτα αποτελέσματα, υπογραμμίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ