Οι Μουτζαχεντίν του λαού, εκτός της αμερικανικής λίστας των τρομοκρατικών οργανώσεων - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Οι Μουτζαχεντίν του λαού, εκτός της αμερικανικής λίστας των τρομοκρατικών οργανώσεων

Οι ΗΠΑ αφαίρεσαν την οργάνωση των ιρανών διαφωνούντων "Μουτζαχεντίν του λαού" από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, ανακοίνωσε αργά χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Η υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε, σύμφωνα με το νόμο, να αποσύρει την οργάνωση Μουτζαχεντίν του λαού και τα μέλη της από τη λίστα των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων", επισήμανε.

Σε μια ανακοίνωση που εστάλη στο Παρίσι, η οργάνωση εκφράζει ικανοποίηση για τη "δίκαιη αυτή απόφαση".

Η Μαριάμ Ρατζαβί, εκλεγμένη πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης για την περίοδο μεταβίβασης της κυριαρχίας στον ιρανικό λαό, εξέφρασε ικανοποίηση "για την απόφαση της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να καταβάλλουμε περισσότερες προσπάθειες και να κάνουμε καλύτερα γνωστούς τους στόχους μας στη διεθνή κοινότητα και τον αμερικανικό λαό".

"Πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση που χρειάζεται πολιτικό θάρρος. Είναι μια δίκαιη απόφαση", προσθέτει η οργάνωση, που εδρεύει στη Γαλλία, στην περιοχή του Παρισιού, ελπίζοντας ότι το αμερικανικό αυτό μέτρο θα διευκολύνει την υποδοχή "σε τρίτες χώρες" μελών της που ζουν στο Ιράκ.

Οι Μουτζαχεντίν του λαού θεωρούνταν από το 1997 "τρομοκρατική οργάνωση" από τις ΗΠΑ. Οι Μουτζαχεντίν του ιρανικού λαού είχαν εγκατασταθεί στο Ιράκ στη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-1988) με τη στήριξη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν για να οργανώνουν την ένοπλη δράση τους εναντίον του Ιράν.

Η Χίλαρι Κλίντον είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι πριν από την 1η Οκτωβρίου θα λάμβανε την απόφαση αυτή, βάσει της οποίας εκκενώνεται ένα στρατόπεδο στο Ιράκ, όπως ζητούσαν οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ, το οποίο είχαν καταλάβει οι Μουτζαχεντίν του ιρανικού λαού (ΟΜΡΙ) εδώ και χρόνια. Εξάλλου η ΟΜΡΙ έχει αποποιηθεί εδώ και καιρό την ένοπλη βία και συνεργάστηκε με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για να παρέχει πληροφορίες για το Ιράν.

Ωστόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει ότι "δεν συγχωρεί ούτε ξεχνά το ένοπλο παρελθόν της οργάνωσης, τις τρομοκρατικές της ενέργειες και την εμπλοκή της στις δολοφονίες αμερικανών πολιτών στο Ιράν τη δεκαετία του 1970 και σε μια επίθεση σε αμερικανικό έδαφος το 1992".

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ