Παρατάθηκε η θητεία της ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής που ερευνά για εγκλήματα πολέμου στη Συρία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Παρατάθηκε η θητεία της ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής που ερευνά για εγκλήματα πολέμου στη Συρία

Το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασε σήμερα τις εκτεταμένες, κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωθίνων δικαιωμάτων στη Συρία από τις κυβερνητικές δυνάμεις και παρέτεινε για έξι μήνες τη θητεία της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που ερευνούν για εγκλήματα πολέμου στη χώρα αυτή.

Το 47μελές Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη ενέκρινε με 41 ψήφους έναντι τριών (Κίνα, Κούβα και Ρωσία) και με τρεις αποχές (Ινδία, Ουγκάντα και Φιλιππίνες), απόφαση την οποία υπέβαλαν αραβικά κράτη με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, η οποία παρατείνει "τη θητεία της ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής έρευνας" για τη Συρία.

Ο σύρος πρεσβευτής Φαϊζάλ Χαμπάζ Χαμούι απέρριψε το κείμενο ως "άκρως πολιτικού χαρακτήρα και επιλεκτικό" και κατηγόρησε ισλαμιστές "τρομοκράτες" ότι τροφοδοτούν τη βία στη χώρα του.

Από τότε που συνεστήθη, πριν από ένα χρόνο η ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας υπό τον Βραζιλιάνο Πάουλο Πινιέιρο, έχει έλθει σε επαφ με περισσότερα από 1.100 θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόσφυγες και λιποτάκτες, αλλά δεν της έχει επιτραπεί η πρόσβαση στη Συρία.

"Το έργο της επιτροπής είναι σημαντικό γιατί καθώς συνεχίζει να επιβεβαιώνει τα ονόματα αυτών που ευθύνονται για τα εγκλήματα και τις παραβιάσεις, βοηθά να υπάρξουν εγγυήσεις ότι αυτή δεν είναι θα μια υπόθεση στην οποία θα επικρατήσει η ατιμωρησία, αλλά μια υπόθεση που θα καταλήξει στην προσαγωγή στη δικαιοσύνη όσων ευθύνονται για εγκλήματα κατά του συριακού λαού ", τόνισε η αμερικανίδα πρεσβευτής Αϊλίν Τσάμπερλεν Ντόναχο.

Η Ελβετία έχει προτείνει να συμμετάσχει στην έρευνα ως επίτροπος η Κάρλα ντελ Πόντε, πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστγρίου και σύμφωνα με διπλωμάτες σχετική ανακοίνωση αναμένεται στο τέλος της ημέρας.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ