Στην εξεύρεση λύσης για την πρώην τράπεζα της LB στρέφουν τα «βλέμματά» τους Σλοβενία και Κροατία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Στην εξεύρεση λύσης για την πρώην τράπεζα της LB στρέφουν τα «βλέμματά» τους Σλοβενία και Κροατία

Στην εξεύρεση λύσης και μάλιστα σύντομα, για το θέμα της πρώην τράπεζας Liubljanska Banka (LB) στρέφουν τα «βλέμματά» τους η Σλοβενία και η Κροατία, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί σκόπελο στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Καρλ 'Εριαβετς δήλωσε πως οι προσδοκίες του από τη δεύτερη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων που όρισαν οι δύο χώρες για το θέμα ήταν μεγαλύτερες σε σχέση με το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων Φρανς Άρχαρ (από τη Σλοβενία) και Ζντράβκο Ρόγκιτς (από την Κροατία), ο κ. Άρχαρ πρότεινε ορισμένες επιλογές οι οποίες, όπως είπε, «προφανώς, δεν είναι αποδεκτές από την Κροατία».

Πρόσθεσε δε, πως σε αντίθεση με ορισμένες πληροφορίες που διαχέονται στην κροατική κοινή γνώμη, ο ίδιος έχει ενημέρωση ότι η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας) είναι πρόθυμη να μεσολαβήσει για να βρεθεί λύση στο θέμα.

Επανέλαβε δε, ότι η Κροατία πρέπει να τηρήσει και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας αυτής, βάσει των οποίων το ζήτημα θα επιλυθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη διαδοχή και την περιουσία της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής του σλοβενικού κοινοβουλίου επιβεβαίωσε πως η Σλοβενία δεν θα προωθήσει την επικύρωση της συνθήκης ένταξης της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως ότου βρεθεί λύση στο θέμα της πρώην τράπεζας LB, η οποία να υπόκειται στο πλαίσιο των διεθνών κανονισμών.

Σε δηλώσεις του, έπειτα από τη συνεδρίαση της επιτροπής που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, ο πρόεδρος της, Ζόζεφ Χόρβατ υπογράμμισε πως «η Σλοβενία σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες και η επιτροπή στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Η επικύρωση της συνθήκης ένταξης της Κροατίας στην Ε.Ε., μπορεί να ξεκινήσει μόνο όταν επιλυθεί το θέμα της LB, με βάση τις διεθνείς συμφωνίες».

"Η συνεδρίαση της επιτροπής έγινε, έπειτα από την αποτυχία των συνομιλιών που είχαν οι εμπειρογνώμονες των δύο χωρών", πρόσθεσε ο κ. Χόρβατ.

"Η Επιτροπή καλεί τους κ.κ. Άρχαρ και Ρόγκιτς να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρουν μια λύση κοινά αποδεκτή από τις δύο χώρες, όσο πιο σύντομα γίνεται", είπε ο κ.Χόρβατ.

Το θέμα της πρώην σλοβενικής τράπεζας χρονολογείται πριν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991 και επανήλθε στο πολιτικό προσκήνιο έπειτα από δίχρονη "εκεχειρία", καθώς η κροατική κυβέρνηση στήριξε τις αγωγές που κατέθεσαν δύο εμπορικές τράπεζες που εδρεύουν στο Ζάγκρεμπ (της Πρίβρεντνα Μπάνκα και της Ζαγκρεμπάντσκα Μπάνκα) κατά της «Λιουμπλιάνσκα Μπάνκα» και της τράπεζας που τη διαδέχθηκε, της "Νέας Λιουμπλιάνσκα Μπάνκα" (NLB).

Η LB είχε θυγατρικές σε άλλες δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας η τράπεζα κήρυξε πτώχευση με αποτέλεσμα να μην αποζημιωθούν οι πελάτες της στα παραρτήματα που διατηρούσε στο Ζάγκρεμπ, αλλά και στο Σαράγεβο (Βοσνία - Ερζεγοβίνη). Η Κροατία, έπειτα από αυτή την εξέλιξη αποφάσισε να απαγορεύσει την πρόσβαση της τράπεζας στην κροατική αγορά έως ότου αποζημιωθούν οι καταθέτες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί, περίπου 132.000 πελάτες της LB στην Κροατία διεκδικούν ποσό 172 εκατομμυρίων ευρώ και άλλοι 165.000 πελάτες της τράπεζας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη διεκδικούν 90 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2010, οι πρωθυπουργοί της Κροατίας και της Σλοβενίας, Γιάτρανκα Κόσορ και Μπόρουτ Πάχορ αντίστοιχα, είχαν συμφωνήσει πως το θέμα της τράπεζας LB αποτελεί "μέρος" των διαπραγματεύσεων για τη διαδοχή και την περιουσία της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Η απόφαση της κροατικής κυβέρνησης να στηρίξει τις αγωγές των εμπορικών τραπεζών προκάλεσε ανησυχία στη σλοβενική πλευρά, με αποτέλεσμα το θέμα να επανέλθει στο πολιτικό σκηνικό και να αποφασιστεί η ανάληψη δράσης για την επίλυσή του.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ