Σερβία: Πιθανή η διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα "Κόσοβο ή Ευρώπη;", σύμφωνα με δημοσίευμα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σερβία: Πιθανή η διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα "Κόσοβο ή Ευρώπη;", σύμφωνα με δημοσίευμα

Η Σερβία θα αποφασίσει για την περαιτέρω πολιτική της έναντι του Κοσόβου, μετά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο προκήρυξης δημοψηφίσματος με το ερώτημα «Κόσοβο ή Ευρώπη;», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου.

«Αν οι Βρυξέλλες επιμείνουν στην αναγνώριση του Κοσόβου, οι πολίτες θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα» σημειώνεται στο δημοσίευμα και υπογραμμίζεται ότι οι βασικές κατευθύνσεις για την πολιτική έναντι του Κοσόβου θα μορφοποιηθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Η κρατική ηγεσία της Σερβίας συνειδητοποιεί ότι η πολιτική «και Κόσοβο και ΕΕ» πρακτικά προσέκρουσε σε τοίχο, μετά το γερμανικό αίτημα η Σερβία να εδραιώσει σχέσεις καλής γειτονίας με το Κόσοβο» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Από την κυβέρνηση και την προεδρία της Σερβίας επιβεβαιώνουν ότι «αν «ωμά» τεθεί όρος η Σερβία να αναγνωρίσει το Κόσοβο για να συνεχίσει την πορεία ένταξης στην ΕΕ, δεν αποκλείεται να προκηρυχθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα «Κόσοβο ή Ευρώπη;», επειδή «για το δίλημμα που αφορά απόφαση για την υπεράσπιση του Συντάγματος, της εδαφικής ακεραιότητας και της στρατηγικής εθνικής κατεύθυνσης θα μπορούν να αποφανθούν μόνον οι πολίτες της Σερβίας».

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς θα καλέσει τους αρχηγούς των κυβερνώντων κομμάτων και της αντιπολίτευσης και άλλων σημαντικών κρατικών θεσμών για να συμφωνηθεί η κοινή πολιτική έναντι των μεγάλων προκλήσεων που αναμένουν τη χώρα, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ