Συρία: Τουλάχιστον 12 νεκροί - Να μην «επιβληθεί δημοκρατία με βόμβες» καλεί ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Συρία: Τουλάχιστον 12 νεκροί - Να μην «επιβληθεί δημοκρατία με βόμβες» καλεί ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας

Ένα επιθετικό ελικόπτερο εξαπέλυσε πυρά στην συνοικία Νταράγια της Δαμασκού, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 άνθρωποι να σκοτωθούν και πολλοί να τραυματιστούν, ενώ αρκετές άλλες περιοχές της πρωτεύουσας της Συρίας υπέστησαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, είπαν κάτοικοι και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube --και δεν μπορεί να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές-- δείχνει σορούς με κεφάλια και άκρα να λείπουν μετά την επίθεση στο νότιο προάστιο της συριακής πρωτεύουσας, στο οποίο δρουν μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ).

Ακτιβιστές έκαναν λόγο για επίθεση ελικοπτέρων με ρουκέτες και πολυβόλα στο νοτιοδυτικό προάστιο Μουανταμίγια καθώς και στις ανατολικές συνοικίες Άκραμπα και Ντάιρ αλ Ασάφιρ, καθώς και στην Κφαρ Σουσέ.

Μια οργάνωση των ακτιβιστών είχε κάνει νωρίτερα λόγο για τουλάχιστον 12 νεκρούς στην συνοικία αλ Μουανταμίγια.

Παρ' όλ' αυτά το συριακό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε σε ανακοίνωσή του σήμερα ότι το να χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Συρία εμφύλιος πόλεμος είναι «αντίθετο στην πραγματικότητα», απαντώντας στις τοποθετήσεις του νέου διεθνούς μεσολαβητή Λάκνταρ Μπραχίμι.

«Το να μιλάει κανείς για εμφύλιο πόλεμο στη Συρία είναι αντίθετο στην πραγματικότητα. . . (Πρόκειται για έναν όρο ο οποίος) βρίσκεται αποκλειστικά στα κεφάλια των συνωμοτών. Αυτά που συμβαίνουν στο πεδίο είναι εγκλήματα των τρομοκρατών οι οποίοι στοχοθετούν το συριακό λαό και τα οποία διαπράττονται από σαλαφιστικές συμμορίες, που εξοπλίζονται από γνωστές χώρες», ανέφερε το συριακό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από κρατικά ΜΜΕ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ουδείς, πλην του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μπορεί να εξουσιοδοτήσει τη χρήση βίας στη Συρία, προειδοποιώντας να μην γίνει μια απόπειρα να «επιβληθεί η δημοκρατία με βόμβες».

«Είναι πρέπον να υπερασπιστούμε τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, ο οποίος αναφέρει ότι η χρήση βίας μπορεί να αποφασιστεί μόνον από το Συμβούλιο Ασφαλείας», ανέφερε ο Λαβρόφ σε ομιλία του στο Ελσίνκι, όπου είχε επαφές με στελέχη της κυβέρνησης της Φινλανδίας.

«Η κατάσταση της Συρίας είναι σημαντική και προκαλεί ανησυχία όχι μόνον εξαιτίας της αιματοχυσίας, αλλά κι επειδή το αποτέλεσμα αυτού του δράματος θα επηρεάσει τον τρόπο, με τον οποίο θα επιλύονται οι συγκρούσεις· είτε (το να επιλύονται) με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, ή η επιβολή της δημοκρατίας με τις βόμβες θα υπερισχύσει», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα απορρίψει σχέδια απόφασης στο ΣΑ του ΟΗΕ τα οποία προέβλεπαν την επιβολή κυρώσεων εναντίον της κυβέρνησης του Άσαντ και την καταφυγή στη βία. Οι δυτικές χώρες επικρίνουν την Μόσχα ότι προμηθεύει με όπλα τη συριακή κυβέρνηση, ενώ το Κρεμλίνο καταγγέλλει πως οι δυτικές χώρες προμηθεύουν με όπλα τους αντάρτες.

Ο Λαβρόφ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ρωσία δεν θα αποδεχτεί μια πολιτική λύση, που θα επιβληθεί στη Συρία από το εξωτερικό.

Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΗΕ άρχισαν να εγκαταλείπουν σήμερα την Δαμασκό και οι τελευταίοι αναμένεται να έχουν αποχωρήσει την Παρασκευή, αφού η αποστολή τους, που διήρκεσε 4 μήνες, έληξε.

Τουλάχιστον 18.0000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί στη Συρία αφότου ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του Άσαντ, ενώ τουλάχιστον 170.000 Σύροι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Προσωρινός απολογισμός που έδωσε λίγη νωρίτερα η οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 44 νεκρούς, ανάμεσά τους 20 πολίτες, 13 στρατιώτες και 11 αντάρτες. Την Κυριακή, πρώτη ημέρα του Έιντ αλ Φιτρ, των εορτασμών για το τέλος του Ραμαζανιού, σκοτώθηκαν 84 άνθρωποι, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ