Ισπανία: Οι αυτόνομες επαρχίες απειλούν την αξιοπιστία της κυβέρνησης, υποστηρίζει ο ισπανικός Τύπος - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ισπανία: Οι αυτόνομες επαρχίες απειλούν την αξιοπιστία της κυβέρνησης, υποστηρίζει ο ισπανικός Τύπος

Οργισμένες, επειδή η Μαδρίτη τους επέβαλε ένα όριο χρέους που θεωρούν αφόρητο, πολλές αυτόνομες επαρχίες της Ισπανίας, μεταξύ των οποίων η Καταλονία και η Ανδαλουσία, προβαίνουν σε κινήσεις οι οποίες απειλούν την αξιοπιστία της κυβέρνησης, η οποία πιέζεται έντονα να δώσει εγγυήσεις στην Ευρώπη. «Η Καταλονία και η Ανδαλουσία δυναμιτίζουν τη στρατηγική του Ραχόι κατά του ελλείμματος» της χώρας, υποστηρίζει σε σημερινό άρθρο της η κεντροδεξιά εφημερίδα Ελ Μούντο, την ώρα που η Ισπανία προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους συμμάχους της ότι θα μειώσει το χρέος και το έλλειμμά της.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αναμένεται να δεχτεί αύριο τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι, μοιάζει στριμωγμένος από παντού: από τη μια πλευρά οι απαιτήσεις των Βρυξελλών και από την άλλη οι επαρχίες που στραγγαλίζονται από μια λιτότητα άνευ προηγουμένου.

Η Καταλονία και η Ανδαλουσία θεωρούνται το "βαρύ πυροβολικό" των 17 αυτόνομων περιοχών της Ισπανίας: η πρώτη επειδή σε αυτήν παράγεται το 18% του εθνικού ΑΕΠ και η δεύτερη αφού είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό, με συμμετοχή στο εθνικό ΑΕΠ 13,5%. Οι δύο περιοχές φαίνεται ότι αποφάσισαν να κάνουν αντίσταση στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τρίτη και έχουν ως στόχο να μειωθεί το χρέος τους στο 15,1% του ΑΕΠ τους φέτος και στο 16% το 2013.

Άλλες δύο μικρότερες περιοχές, η Αστούριας και τα Κανάρια, καταψήφισαν τα μέτρα που τους επιβλήθηκαν, καταγγέλλοντάς τα ως υπερβολικά σκληρά.

«Πρόκειται για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων. Απαιτούμε από τις επαρχίες αυτό που η Ευρώπη απαιτεί από εμάς», εξήγησε ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο, αφού, προκειμένου να ξαναβάλει σε τάξη τα οικονομικά της η Ισπανία θα πρέπει να επιβάλει σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία στις αυτόνομες επαρχίες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ