Σαουδική Αραβία: Δυο σιίτες νεκροί σε συγκρούσεις με την αστυνομία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σαουδική Αραβία: Δυο σιίτες νεκροί σε συγκρούσεις με την αστυνομία

Δυο σιίτες σκοτώθηκαν τη νύχτα σε συγκρούσεις με την αστυνομία στην περιοχή του Κατίφ, στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, μετά τη σύλληψη ενός σιίτη ιερωμένου, επικριτή των αρχών, δήλωσαν σιίτες ακτιβιστές στο Ντουμπάι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Άχμπαρ Σακούρι από την περιοχή Αουαμίγια και ο Μοχάμεντ Φιλφέλ από το Κατίφ, σκοτώθηκαν και περίπου δέκα διαδηλωτές τραυματίσθκαν όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ για να διαλύσει πορεία διαμαρτυρίας κατά της σύλληψης του σιίτη ιερωμένου Νιμρ Μπακέρ αλ-Νιμρ, σε κεντρική οδική αρτηρία του Κατίφ.

Οι αρχές ανακοίνωσαν αργά χθες τη σύλληψη του ιερωμένου, τον οποίο κατηγορούν για υποκίνηση σε εξέγερση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του σαουδαραβικού υπουργείου Εσωτερικών Μανσούρ Τούρκι, ο αλ-Νιμρ τραυματίσθηκε στο πόδι στην προσπάθειά του να αντισταθεί στους αστυνομικούς και αρχικά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Σε κήρυγμά του πριν από δέκα μέρες σε τζαμί της Αουαμίγια, ο ιερωμένος αυτός είχε δηλώσει βέβαιος ότι θα τον συλλάβουν ή θα τον σκοτώσουν.

Στο πλούσιο σε πετρέλαιο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας όπου ζει η πλειοψηφία των δυο εκατομμυρίων σαουδαράβων σιιτών, σημειώνονται σποραδικές ταραχές από τον Μάρτιο του 2011. Οι ταραχές αυτές έγιναν βιαιότερες το φθινόπωρο του 2011. Από τότε εννέα διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσ'α τους και οι δυο διαδηλωτές που σκοτώθηκαν χθες τη νύχτα.

Οι διαδηλώσεις άρχισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας προς τη σουνιτική δυναστεία που βρίσκεται στην εξουσία στο Μπαχρέιν, στην καταστολή των σουνιτικών διαδηλώσεων στη χώρα.

Οι σαουδάραβες σιίτες θεωρούν εξάλλου ότι γίνονται διακρίσεις σε βάρος τους και ζητούν ισότητα με τους σουνίτες στην εργασία και τις κοινωνικές παροχές.

Οι αρχές βλέπουν τις ταραχές αυτές σαν μια "νέα μορφή τρομοκρατίας", την οποία "θα αντιμετωπίσουν με τον τρόπο που έχουν αντιμετωπίσει την αλ-Κάιντα".

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ