ΗΠΑ: «Σημαντικός σύμμαχος εκτός ΝΑΤΟ» το Αφγανιστάν για την Ουάσινγκτον, δήλωσε η Κλίντον - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΗΠΑ: «Σημαντικός σύμμαχος εκτός ΝΑΤΟ» το Αφγανιστάν για την Ουάσινγκτον, δήλωσε η Κλίντον

Η Ουάσινγκτον παραχώρησε το καθεστώς του «σημαντικού συμμάχου εκτός ΝΑΤΟ» στο Αφγανιστάν, γεγονός που παρέχει ειδικά προνόμια στη χώρα αυτή από την οποία το μεγαλύτερο μέρος των υπό τις ΗΠΑ δυνάμεων του συνασπισμού, θα αναχωρήσουν στα τέλη του 2014, ανακοίνωσε σήμερα στην Καμπούλ η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Η παραχώρηση του καθεστώτος αυτού προβλέπεται στη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στο Αφγανιστάν και τις ΗΠΑ που υπέγραψαν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο αφγανός ομόλογός του Χαμίντ Καρζάι στις αρχές Μαΐου.

Το καθεστώς του «σημαντικού συμμάχου εκτός ΝΑΤΟ», το οποίο έχει ήδη παραχωρηθεί σε περίπου δεκαπέντε χώρες, ανάμεσα στις οποίες το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν, επιτρέπει στις χώρες αυτές να έχουν πρόσβαση σε μια ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη και την αγορά όπλων.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ