Αυστραλία: Νέες κυρώσεις στη Δαμασκό και έκκληση στη Μόσχα να αναλάβει την απομάκρυνση του Άσαντ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αυστραλία: Νέες κυρώσεις στη Δαμασκό και έκκληση στη Μόσχα να αναλάβει την απομάκρυνση του Άσαντ

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Συρίας σε μια προσπάθεια να αυξήσει την πίεση στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Οι νέες κυρώσεις θα αφορούν τον περιορισμό ή την απαγόρευση στις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες και συγκεκριμένα στον πετρελαϊκό τομέα και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Τα νέα μέτρα επηρεάζουν τις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στην Αυστραλία και τη Συρία στους τομείς του πετρελαίου, των τηλεπικοινωνιών και των πολύτιμων μετάλλων.

Προστίθενται στο ισχύον εμπάργκο όπλων και στις κυρώσεις κατά προσώπων που συνδέονται με το καθεστώς της Δαμασκού.

«Το καθεστώς Άσαντ εξακολουθεί να επιδεικνύει την απροθυμία του να διαπραγματευτεί μια εκεχειρία και να τερματίσει την αιματοχυσία στη Συρία. Αυτές οι κυρώσεις αντανακλούν την καταδίκη του καθεστώτος Άσαντ από την Αυστραλία και τις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας να βοηθήσουμε στο να προσέλθει η Συρία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπομπ Καρ στο Αssociated Press της Αυστραλίας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται επίσης να επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά του καθεστώτος Άσαντ στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη Συρία από τον Μάρτιο του 2011 που εκδηλώθηκε η λαϊκή εξέγερση, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Australian, ο Καρ κάνει έκκληση στη Μόσχα να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες απομάκρυνσης του Άσαντ.

Ο ίδιος γράφει ότι η Ρωσία, ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει υποχρέωση να αναλάβει ηγετικό ρόλο και ότι με τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, ένας ηγετικός ρόλος της Μόσχας είναι "η μόνη άμεση και βιώσιμη λύση".

«Ο πιο σημαντικός ξένος υποστηρικτής της Συρίας, η Ρωσία, δεν έχει μέχρι στιγμής επιδείξει σημάδια πίεσης προς τον Άσαντ να παραιτηθεί και να έλθει ένας διάδοχος να προτείνει διαπραγματεύσεις με τους οπαδούς της αντιπολίτευσης», γράφει ο Καρ και προσθέτει ότι «αν η Ρωσία επανεξετάσει (την θέση της), ωστόσο, θα αποκτήσει την φήμη της ηγέτιδος σε θέματα πέραν της προώθησης των ρωσικών εθνικών συμφερόντων. Αυτό, φυσικά, θα πρέπει να γίνει υπό την αιγίδα του ΣΑ. Η ρωσική στήριξη θα είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση του Άσαντ.»

Μέχρι στιγμής η Ρωσία αρνείται να συμμετάσχει στις απόπειρες απομάκρυνσης του Άσαντ και έχει δεσμευτεί να εμποδίσει τις όποιες προσπάθειες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για επέμβαση στη Συρία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ