Περού: Αποδυναμώνεται το κόμμα του προέδρου Ουμάλα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Περού: Αποδυναμώνεται το κόμμα του προέδρου Ουμάλα

Τρία μέλη του Κογκρέσου εγκατέλειψαν το κόμμα Gana Perú του προέδρου της χώρας Ογιάντα Ουμάλα και είναι πιθανό να τους ακολουθήσουν και άλλοι, καθώς η καταστολή των κινητοποιήσεων εναντίον των μεταλλευτικών εταιριών και η μετακίνησή του προς τα δεξιά αποδυναμώνουν την πλειοψηφία της συμπολίτευσης στο Κογκρέσο.

Οι αποχωρούντες κατηγόρησαν χθες τον Ουμάλα ότι εγκατέλειψε τους συμμάχους του στην αριστερά, προσεταιρίστηκε τις μεγάλες επιχειρήσεις και--το κυριότερο--χρησιμοποίησε μέτρα καταστολής αντί για διάλογο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές διενέξεις για τα έσοδα από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Οι πολλαπλές διενέξεις για τους ορυκτούς πόρους ενδέχεται να καθυστερήσουν ένα μέρος των επενδύσεων, συνολικού ύψους 50 δισ. δολαρίων, που αναμένεται να γίνουν στο Περού στον τομέα των μεταλλευμάτων, στον οποίο αντιστοιχεί το 60% των επενδύσεων μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της περιφέρειας.

Ο αριστεριστής πατέρας του προέδρου, Ισαάκ Ουμάλα, χαρακτήρισε το γιο του «ξεπουλημένο» και προέβλεψε ότι η προεδρία του θα είναι αποτυχημένη. Άλλοι επικριτές του προέδρου λένε ότι έχει εγκαταλείψει την αριστερά. «Οι υποσχέσεις που είχαν γίνει στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αθετούνται συστηματικά από την κυβέρνηση», είπε ο Χαβιέρ Δίες Κανσέκο, ένας από τους τρεις βουλευτές που αποχώρησαν από το κόμμα, μιλώντας στο Κογκρέσο.

Ο πρωθυπουργός Όσκαρ Βαλδές αντέτεινε ότι το 30% των ψηφοφόρων που ανήκουν στην αριστερά και αποτελούσαν τον πυρήνα της εκλογικής βάσης του Ουμάλα οφείλουν να αναγνωρίσουν πως πρέπει να κυβερνήσει για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. «Ο Ουμάλα δεν κυβερνά μόνο για τους ανθρώπους που τον ψήφισαν. Κυβερνά για το 100% των Περουβιανών. Το 30% δεν μπορεί να επιβάλλει την θέλησή του στο 100%», υποστήριξε ο Βαλδές μιλώντας στην ένωση ανταποκριτών ξένου Τύπου του Περού.

Ο Ουμάλα κέρδισε την προεδρία πριν από ένα χρόνο μετακινούμενος στην κεντροαριστερά και μεταβάλλοντας τις θέσεις του, υποσχόμενος τόσο να ικανοποιήσει τους ξένους επενδυτές όσο και να ανακατανείμει μέρος του μεγεθυνόμενου πλούτου της χώρας για την αντιμετώπιση της φτώχειας (27%). Όταν αναλάμβανε, ήταν ο πιο δημοφιλής ηγέτης της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι χθεσινές αποχωρήσεις αφήνουν το κόμμα του Ουμάλα με 43 από τις 130 έδρες στο Κογκρέσο. Αν και ο πρόεδρος βασιζόταν στο κόμμα Perú Posible για να εξασφαλίζει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, πλέον θα πρέπει να επιδιώκει την υποστήριξή του από το δεξιό κόμμα του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι για να περνάει νομοσχέδια.

Ο πολιτικός αναλυτής Φερνάνδο Τουέστα προέβλεψε ότι και άλλα μέλη του Κογκρέσου μπορεί να εγκαταλείψουν το κυβερνών κόμμα.

«Θα υπάρξουν κι άλλες αποχωρήσεις στο μέλλον εάν η κυβέρνηση απολέσει το πολιτικό κεφάλαιο για να διαχειρίζεται τις έντονες κοινωνικές συγκρούσεις», εκτίμησε σε άρθρο του στην εφημερίδα La Republica.

Πάντως παρ' όλες τις διενέξεις και τα προβλήματα στο κόμμα του η δημοτικότητα του Ουμάλα παραμένει πάνω από το 50%, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό, αφού προκάτοχοί του είχαν δει το ποσοστό τους να υποχωρεί ακόμα και κάτω από το 10% στις δημοσκοπήσεις. Η οικονομία μεγεθύνεται με 6% το χρόνο, ο πληθωρισμός είναι χαμηλός και η κυβέρνηση προωθεί επενδύσεις στις φτωχές απομακρυσμένες επαρχίες που παραβλέφθηκαν στην διάρκεια των τελευταίων ετών. Οι δημόσιες επενδύσεις θα αυξηθούν 30% φέτος και οι κοινωνικές δαπάνες 60%.

Η επιδίωξη της υποστήριξης του κόμματος του Φουχιμόρι είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ακόμα περισσότερα φραστικά πυρά από την αριστερά, αλλά ο Ουμάλα έχει πει επανειλημμένα ότι κυβερνά ως πραγματιστής, εγκατέλειψε κάθε πολιτική ιδεολογία και δεν θα αφήσει τους «εξτρεμιστές» να τον εμποδίσουν. «Θα οικοδομήσουμε το Περού μαζί, θα κτίσουμε αυτό που οι άλλοι θέλουν να καταστρέψουν», δήλωσε χθες.

Ο πρώην στρατιωτικός, λένε επικριτές του προέδρου, βιάστηκε να χρησιμοποιήσει αυταρχικές πρακτικές και να ποινικοποιήσει τις διαδηλώσεις για κάπου 250 διενέξεις σε εθνικό επίπεδο σχετικά με το νερό, το πετρέλαιο, τα μεταλλεύματα, την μόλυνση κ.ά. Οι αρχές έχουν συλλάβει τοπικούς άρχοντες οι οποίοι διοργάνωσαν ή τάχθηκαν υπέρ διαδηλώσεων εναντίον μεταλλευτικών εταιριών όπως οι Xstrata και Newmont. Ο πρωθυπουργός Βαλδές κατηγόρησε την αριστερά ότι υποκινεί τις διαδηλώσεις. «Υπάρχουν πολιτικά κινήματα που δεν θέλουν διάλογο, θέλουν να προκαλέσουν χάος. Δίνουμε προτεραιότητα στον διάλογο αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε το κράτος», είπε.

Ο Ουμάλα όταν αναλάμβανε, τον Ιούλιο του 2011, υποσχόταν διάλογο για τις κοινωνικές διενέξεις. Όμως επί των ημερών του σε διαδηλώσεις και επεισόδια για τους φυσικούς πόρους έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι. Σε παρόμοιες συγκρούσεις είχαν σκοτωθεί 174 άνθρωποι στην διάρκεια της θητείας του προκατόχου του, Άλαν Γκαρσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ