ΠΓΔΜ: Κατά 7,2% μειώθηκε τον Απρίλιο η βιομηχανική παραγωγή - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΠΓΔΜ: Κατά 7,2% μειώθηκε τον Απρίλιο η βιομηχανική παραγωγή

Νέα μεγάλη μείωση κατά 7,2%, σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της ΠΓΔΜ τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των δεικτών παραγωγής ορυχείων-λατομείων κατά 3,2%,της παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 7% και της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου κατά 10,3%.

Το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, η βιομηχανική παραγωγή στην ΠΓΔΜ συρρικνώθηκε κατά 8,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Την ανησυχία του για τη συνεχόμενη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ωστόσο, όπως σημείωσε, η αρνητική αυτή εξέλιξη δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η κρίση χρέους στην ευρωζώνη αναπόφευκτα προκαλεί κλυδωνισμούς και στην οικονομία της ΠΓΔΜ.

Εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της ΠΓΔΜ επισημαίνουν ότι η συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής στην ΠΓΔΜ οφείλεται κυρίως στη μείωση των παραγγελιών από το εξωτερικό και κυρίως από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές στην ΠΓΔΜ, η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στο ΑΕΠ της χώρας.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προβλέπει ότι η ανάπτυξη στη χώρα για το 2012 θα ανέλθει στο 2,5%, ωστόσο τοπικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή θα είναι αρκετά μικρότερη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών οικονομικών οργανισμών, η ανάπτυξη στην ΠΓΔΜ για το 2012 θα κυμανθεί στο 1,5% με 2%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ