Υεμένη: "Καρποφορούν" οι προσπάθειες αντιμετώπισης της αλ Κάιντα, εκτιμά ο απεσταλμένος του ΟΗΕ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Υεμένη: "Καρποφορούν" οι προσπάθειες αντιμετώπισης της αλ Κάιντα, εκτιμά ο απεσταλμένος του ΟΗΕ

Οι επιχειρήσεις που διεξάγει ο στρατός της Υεμένης εναντίον της αλ Κάιντα στο νότιο τμήμα της χώρας είχαν «κάποιες επιτυχίες», χάρη και στην αεροπορική και ναυτική υποστήριξη που παρέχουν άλλες χώρες, είπε χθες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη χώρα, Τζαμάλ Μπενομάρ. Ο Μπενομάρ είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η έλλειψη ασφάλειας παραμένει σημαντικό πρόβλημα στη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, επισημαίνοντας την επίθεση βομβιστών-καμικάζι της περασμένης εβδομάδας, όταν 96 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 300 ακόμα τραυματίστηκαν στην διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στη Σαναά.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση του νέου υεμενίτη προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι να σταματήσει την προέλαση των μαχητών της αλ Κάιντα από το νότο αρχίζουν να «καρποφορούν».

Τα στρατεύματα της Υεμένης ενέτειναν τις επιχειρήσεις τους εναντίον της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και στην οργάνωση Άνσαρ αλ Σαρία, και με διεθνή αεροπορική και ναυτική υποστήριξη κατέγραψαν «κάποιες επιτυχίες πρόσφατα», ανέφερε ο Μπενομάρ.

Παράλληλα όμως, ο Μπενομάρ αναφέρθηκε σε απαγωγές και δολοφονίες στην Υεμένη--παρά την διαδικασία μετάβασης στην δημοκρατία έπειτα από την λαϊκή εξέγερση εναντίον του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ πέρυσι, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί με τις εκλογές του 2013.

Εξάλλου, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ είπε ότι οι επιθέσεις εναντίον υποδομών, αγωγών πετρελαίου και αερίου στην Υεμένη στοιχίζουν στη χώρα 3 δισ. δολάρια το χρόνο.

Στο μεταξύ ένας αξιωματικός του στρατού δήλωσε χθες ότι οι δυνάμεις του στρατού κατέλαβαν κι άλλες θέσεις ισλαμιστών έξω από την πόλη Τζάαρ. Πρόσθεσε πως τουλάχιστον 10 ισλαμιστές μαχητές έχουν σκοτωθεί στην περιοχή από τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη και ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται 2-3 χλμ. από την πόλη.

Οι ΗΠΑ έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις που πραγματοποιούν με μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη στη χώρα. Παράλληλα, συνεχίζουν να εκπαιδεύουν τον υεμενίτικο στρατό. Δυτικές διπλωματικές πηγές στη Σαναά λένε ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν ρόλο συμβούλων σε επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό, τις τελευταίες ώρες οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν προελάσει τουλάχιστον 1 χλμ. προς την Τζάαρ. «Οι δυνάμεις συνεχίζουν να πλήττουν με πυροβολικό το βόρειο και το κεντρικό τμήμα της πόλης», δήλωσε.

Κάτοικοι της Τζάαρ είπαν ότι αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα και αδυνατούν να την εγκαταλείψουν λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών του πυροβολικού.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Αμπιάν Τζαμάλ αλ Άκελ δήλωσε χθες ότι ο στρατός ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο πόλεων που οι ισλαμιστές έλεγχαν ή προσπαθούσαν να ελέγξουν στο πρόσφατο παρελθόν--περιλαμβανομένων της Λόντερ και της Μουντίγια--αλλά συνεχίζονται οι μάχες μέσα στη Ζιντζιμπάρ. Τρεις στρατιώτες και δύο μέλη της αλ Κάιντα σκοτώθηκαν χθες σε ενέδρα ανταρτών εναντίον οχηματοπομπής ανεφοδιασμού έξω από την Ζιντζιμπάρ, που έπειτα από μήνες μαχών και βομβαρδισμών έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα, σύμφωνα με κατοίκους της.

Από την 12η Μαΐου, σύμφωνα με έναν απολογισμό που συνέθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο με βάση διάφορες πηγές, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 343 άνθρωποι: 249 μέλη της αλ Κάιντα, 58 στρατιώτες, 18 μέλη παραστρατιωτικών ομάδων που συνεργάζονται με το στρατό και 18 άμαχοι.

Χθες η Σαουδική Αραβία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους υπηκόους της καλώντας τους να μην ταξιδέψουν στην Υεμένη, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του βασιλείου SPA. Τον περασμένο μήνα, ο υποπρόξενος της Σαουδικής Αραβίας στο Άντεν είχε απαχθεί από μαχητές της αλ Κάιντα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ