ΗΠΑ: Συζήτηση στη Νέα Υόρκη για την κρίση σε Ελλάδα και Ευρώπη. - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΗΠΑ: Συζήτηση στη Νέα Υόρκη για την κρίση σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο συνδυασμός ανάπτυξης και λιτότητας, η επιμονή του Βερολίνου για εφαρμογή της "γερμανικής πειθαρχίας" στην Ευρώπη, το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ντόμινο οδυνηρών συνεπειών σε ευρωπαϊκό, αμερικανικό και παγκόσμιο επίπεδο, η αναγκαιότητα για συνολική αντιμετώπιση των διογκούμενων κοινωνικών προβλημάτων, με πρώτο ζήτημα την ανεργία, ο αποτελεσματικότερος έλεγχος του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποτέλεσαν πτυχές της ενδιαφέρουσας συζήτησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), στο Μανχάταν.

Θέμα της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης ήταν η αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρωζώνη, οι συνέπειές της στις κεφαλαιαγορές και στην οικονομία γενικότερα, ο απόηχος των γαλλικών και ελληνικών εκλογών, καθώς και οι αναμενόμενες μελλοντικές εξελίξεις.

Μεταξύ άλλων, έγιναν αναφορές και επισημάνσεις για την άρνηση της Γερμανίας να ενδώσει στις προτροπές για περισσότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, όπου δέχθηκαν πλήγμα οι ασκούμενες πολιτικές λιτότητας, τη διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Ολάντ και Μέρκελ και το ερώτημα κατά πόσο θα μπορέσουν τελικά να συνυπάρξουν με «γεφυρωτικές ιδέες» για στήριξη της απασχόλησης και οικονομική ανάκαμψη από τη μια και χαλάρωση εργασιακών συμβάσεων με επώδυνες επιπτώσεις από την άλλη, καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων που εξαρτώνται όχι μόνο από τους οικονομικούς δείκτες, αλλά κυρίως από τις πολιτικές αποφάσεις.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου "Μπλούμπεργκ" Pimm Fox και συμμετείχαν ως εισηγητές οι: Irene Aldridge (σύμβουλος επενδύσεων), Irene Finel-Honigman (καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια Νέας Υόρκης και πρώην σύμβουλος οικονομικών της κυβέρνησης Κλίντον), Hans Humes (πρόεδρος επενδυτικής εταιρίας), Matthew Hurlock (δικηγόρος και ειδικός για αναδιαρθρώσεις χρέους) και Georges Pineau (μόνιμος αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ουάσιγκτον και παρατηρητής στο ΔΝΤ).

Την εκδήλωση- συζήτηση διοργάνωσε η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Συλλόγου Αποφοίτων της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Νιόβη Χριστοπούλου, η οποία είναι δικηγόρος για θέματα Εταιρικού Δικαίου και Επενδύσεων σε μεγάλη επενδυτική εταιρεία που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

«Κύριο συμπέρασμα από τις τοποθετήσεις των εισηγητών ήταν ότι για τη ριζική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, άρα και στην Ελλάδα, χρειάζονται τολμηρές και συλλογικές πολιτικές αποφάσεις», δήλωσε στο ΑΜΠΕ η κ. Χριστοπούλου, σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο ως τεχνικής μορφής. Όλοι τόνισαν την ανάγκη ότι θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη και η συλλογική ψυχολογία στην Ευρώπη, όπως και το παρελθόν».

Η κ. Χριστοπούλου ανέφερε ότι «ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι, παρά τα σημερινά αδιέξοδα, ακόμη και μπροστά στην εικόνα ότι θα μπορούσε να επέλθει κατάρρευση της οικονομίας, ειδικότερα στην Ελλάδα, εντούτοις, οι ομιλητές δεν ήταν τόσο απαισιόδοξοι για το μέλλον. Δηλαδή, βλέπουν τώρα ότι έχει δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα και από τις ελληνικές εκλογές και από τις γαλλικές και ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ελέγχει καλύτερα το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εκείνες οι δυναμικές, που μέσα από τη συνεργασία οι Ευρωπαίοι μπορούν -και είναι υποχρεωμένοι- να παραμείνουν ενωμένοι για να δώσουν συλλογικές λύσεις. Σε σχέση με άλλες συζητήσεις στο πρόσφατο παρελθόν, διαπίστωσα ότι πράγματι υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία και όλοι επικεντρώθηκαν στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική βούληση για αντιμετώπιση του προβλήματος, με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί, επισημαίνοντας επιπλέον ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σχέδιο Β. Το σημαντικότερο στοιχείο που συμφώνησαν όλοι είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη και να υποστηρίξει τις αδύναμες χώρες αυτήν τη στιγμή».

Σε παράτήρηση του ΑΜΠΕ ότι δεν αναδείχτηκε πολύ η άποψη για ενδεχόμενη αποχώρηση ή εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ότι κανένας από τους ομιλητές δεν βλέπει να υπάρχει μια τέτοια εξέλιξη, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, η κ. Χριστοπούλου υπογράμμισε ότι «ναι, όντως, είναι ενδιαφέρον αυτό. Μου έκανε και μένα εντύπωση ότι ήταν αρκετά συγκρατημένοι, τονίζοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα υπάρξει ντόμινο επιπτώσεων. Όπως είπε και ο αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπάρχουν χώρες που είχαν αντιμετωπίσει πολύ χειρότερα οικονομικά μεγέθη και η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, τουλάχιστον στους αριθμούς, είναι αντιμετωπίσιμη. Αυτό που είναι πολύ άσχημο είναι η κοινωνική όψη του προβλήματος, όπως η ανεργία, κάτι που όλοι επισήμαναν. Και το ερώτημα που τέθηκε είναι: πώς είναι εφικτή η ανάπτυξη όταν μια χώρα έχει ανεργία 50% στους νέους κάτω από 25 χρόνων; Αυτό λοιπόν δεν απαντήθηκε και είναι πάρα πολύ δύσκολο να απαντηθεί, αλλά δεν παύει να είναι το "κλειδί" της πολιτικής για ανάπτυξη».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ