ΕΚΤ: Αμετάβλητο θα διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

ΕΚΤ: Αμετάβλητο θα διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο

Συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Βαρκελώνη για να καθορίσει τη νομισματική πολιτική της τράπεζας. Το σύνολο των 58 οικονομολόγων που ερωτήθηκαν σχετικά από την οικονομική ειδησεογραφική υπηρεσία Bloomberg, εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ θα αφήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στο 1%.

Το πρακτορείο σημειώνει, ωστόσο, σε δημοσίευμά του ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι απέφυγε την περασμένη εβδομάδα την αντιπληθωριστική ρητορική του και εμφανίσθηκε πιο επιφυλακτικός για την προοπτική της οικονομίας της Ευρωζώνης, πυροδοτώντας τη φημολογία ότι μπορεί να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ισοτιμία του ευρώ συνέχισε σήμερα να υποχωρεί έναντι του δολαρίου - διαμορφώθηκε στα 1,3138 δολάρια με πτώση 0,11% - λόγω των στοιχημάτων ότι ο κ. Ντράγκι θα δώσει στη συνέντευξη τύπου (προβλέπεται να αρχίσει στις 15:30 ώρα Ελλάδας) ενδείξεις για τη λήψη και νέων μέτρων ώθησης (στην οικονομία) για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε στις 25 Απριλίου ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος και ότι οι κίνδυνοι για την προοπτική της οικονομίας παραμένουν στην καθοδική κατεύθυνση, σε αντίθεση με τους "ανοδικούς κινδύνους" για τον πληθωρισμό, για τους οποίους είχε προειδοποιήσει πριν από τρεις μήνες.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι τα στοιχεία από έρευνες έδειχναν μία «δυνητική σταθεροποίηση» της οικονομικής δραστηριότητας σε χαμηλά επίπεδα, ενώ προέβλεπε μία σταδιακή ανάκαμψη της στη διάρκεια του έτους. Το Bloomberg θεωρεί ότι ο κ. Ντράγκι βιάστηκε να δηλώσει στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι «τα χειρότερα (της κρίσης) έχουν περάσει", επηρεασμένος από την ηρεμία που υπήρχε στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τη βοήθεια της ρευστότητας πάνω από 1 τρισ. ευρώ που έδωσε η ΕΚΤ στις τράπεζες με τη μορφή τριετών δανείων με χαμηλό επιτόκιο 1%. Τώρα, οι έρευνες δείχνουν και πάλι μία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης.

Ο δείκτης PMI της εταιρείας Markit, που ανιχνεύει τη δραστηριότητα στον τομέα της βιομηχανίας, υποχώρησε τον Απρίλιο σε χαμηλό επίπεδο σχεδόν τριών ετών, ενώ η ανεργία στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Μάρτιο στο 10,9%, που είναι υψηλό 15 ετών. Η ΕΚΤ πρόκειται να κάνει νέες εκτιμήσεις για την οικονομία τον επόμενο μήνα.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Βίτορ Κονστάντσιο δήλωσε στις 26 Απριλίου στους δημοσιογράφους ότι, αν και «οι τελευταίοι δείκτες ήταν αρνητικο», η ΕΚΤ δεν είχε για την ώρα αλλάξει το βασικό της σενάριο. «Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες για να συμπεράνουμε, αν πράγματι είναι σε κίνδυνο το βασικό μας σενάριο», είχε δηλώσει ο κ. Κονστάντσιο.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ