Ουγγαρία: Εξελέγη ο νεος Πρόεδρος της Δημοκρατίας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ουγγαρία: Εξελέγη ο νεος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Γιάνος Άντερ, ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, εξελέγη σήμερα απο τη βουλή της χώρας, ως νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας.

Με 262 ψήφους απο τις 386, στην εθνοσυνέλευση, δεν υπήρχε ουδεμία αμφιβολία για την εκλογή του στο αξίωμα, καθώς το συντηρητικό κόμμα Fidesz διαθέτει πλειοψηφία δύο τρίτων.

Εναντίον του Άντερ, ψήφισε, όπως ηταν αναμενόμενο,το ακροδεξιό κόμμα Jobbik, ενώ οι Σοσιαλιστές (MSZP) και οι Πράσινοι (LMP) και οι βουλευτές του νέου σχήματος του πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης Φέρεντς Γκιουρσάνι DK (Δημοκρατική Συμμαχία, κεντροαριστερά) απείχαν από την ψηφοφορία, υποστηρίζοντας ότι ο νέος πρόεδρος, σημαντικό στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης, δεν θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει «την ενότητα του ουγγρικού έθνους», όπως απαιτεί το Σύνταγμα.

Ο Άντερ ορκίστηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και αναλάμβάνει τα καθήκοντά του την 10η Μαΐου.

Ο Βίκτορ Ορμπάν είχε ονομάσει τον Γιάνος Άντερ υποψήφιο για το θώκο του προέδρου της δημοκρατίας την 16η Απριλίου, μετά την παραίτηση του προκατόχου του Παλ Σμιτ πριν από ένα μήνα εξαιτίας ενός σκανδάλου λογοκλοπής στο διδακτορικό του το 1992.

Ο Άντερ, 52 ετών, ήταν ως τώρα ευρωβουλευτής. Από το 2002 ως το 2006, ήταν ανώτατο στέλεχος του Φίντες και θεωρείτο έμπιστος του Ορμπάν.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ουγγαρία αν και είναι ο ανώτατος διοικητής των ένοπλων δυνάμεων, εχει υρίως τιητικό - διακοσμητικό ρόλο στα τεκτενόμενα της χώρας.

Το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό θα γίνει το Σάββατο και την Κυριακή στη Σλοβακία, όπου θα εκπροσωπήσει την Ουγγαρία σε μια συνάντηση της ομάδας των χωρών του Βισεγκράντ (Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία, Ουγγαρία).

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ