«Εγκλημα» χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό του από τις εκλογές ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

«Εγκλημα» χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό του από τις εκλογές ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων

Ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων που αποκλείστηκε από τις πρώτες προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ υποστήριξε σήμερα ότι ο αποκλεισμός του ήταν ένα «έγκλημα» που δείχνει ότι ο στρατός της χώρας δεν μιλά σοβαρά όταν υπόσχεται ότι θα παραδώσει την εξουσία στους πολιτικούς.

«Το καθεστώς του Μουμπάρακ κυβερνά ακόμη, έστω και αν άλλαξαν τα ονόματα», είπε ο Χαϊράτ αλ-Σάτερ, ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και εκ των κορυφαίων στελεχών της Αδελφότητας, μία ημέρα αφότου η εκλογική επιτροπή του απαγόρευσε να συμμετάσχει στις εκλογές. Το σκεπτικό της επιτροπής ήταν ότι ο Σάτερ δεν έχει λευκό ποινικό μητρώο επειδή είχε καταδικαστεί επί Μουμπάρακ, όταν η οργάνωση ήταν ακόμη εκτός νόμου.

Η επιτροπή απέρριψε επίσης την υποψηφιότητα του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Μουμπάρακ, του Όμαρ Σουλεϊμάν.

Ο Σάτερ κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν την Παρασκευή στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. «Θα κατευθυνθούμε στην Ταχρίρ την Παρασκευή επειδή μας κλέβουν την επανάσταση (...) Πρέπει να ξυπνήσουμε επειδή γίνεται απόπειρα να κλέψουν την επανάσταση», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Το στρατιωτικό συμβούλιο (που κυβερνά την Αίγυπτο) δεν έχει την πρόθεση να παραδώσει την εξουσία», πρόσθεσε. «Αυτό που συνέβη χθες (σ.σ. η απόφαση της επιτροπής) είναι ένα έγκλημα κατά του έθνους», τόνισε.

Ο στρατός ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας όταν ανατράπηκε ο Μουμπάρακ, στις 11 Φεβρουαρίου 2011, και υποσχέθηκε ότι θα παραδώσει την εξουσία στους πολιτικούς μέχρι την 1η Ιουλίου φέτος. Τα τελευταία εξήντα χρόνια όλοι οι πρόεδροι της Αιγύπτου προέρχονταν από τις τάξεις του στρατού και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τα πράγματα από το παρασκήνιο για πολλά χρόνια ακόμη.

Αντί για τον Σάτερ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν ήδη ότι θα κατεβάσουν υποψήφιο τον Μοχάμεντ Μούρσι ο οποίος είχε καταθέσει αίτηση για να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές, για την περίπτωση που ο επιχειρηματίας αποκλειόταν από την επιτροπή. Οι αναλυτές πάντως σημειώνουν ότι ο Μούρσι δεν έχει το πολιτικό κύρος του Σάτερ.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ