Η ταϋλανδέζικη μεταφορά του Μάκμπεθ θύμα... λογοκρισίας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Η ταϋλανδέζικη μεταφορά του Μάκμπεθ θύμα... λογοκρισίας

Η ταϊλανδέζικη λογοκρισία απαγόρευσε την προβολή μιας κινηματογραφικής μεταφοράς του έργου Μάκμπεθ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, κρίνοντας ότι η ιστορία αυτή βασιλοκτονίας μπορεί να διχάσει το βασίλειο.

Το θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ περιγράφει τη δολοφονία του βασιλιά της Σκωτίας από έναν στρατηγό που διψάει για εξουσία.

«Η επιτροπή έκρινε ότι η ταινία Shakespeare Must Die (Ο Σαίξπηρ Πρέπει να Πεθάνει) περιλαμβάνει στοιχεία που διχάζουν τη χώρα», ανακοίνωσε το γραφείο κινηματογράφου και βίντεο του υπουργείου Πολιτισμού.

Η ταινία αυτή αποτελεί συμπαραγωγή του υπουργείου.

Ο 84χρονος βασιλιάς της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ απολαμβάνει καθεστώς ημίθεου από την πλευρά ορισμένων από τους υπηκόους του και μολονότι η βασιλική οικογένεια δεν έχει κανέναν επίσημο πολιτικό ρόλο, η εικόνα του προστατεύεται από την εσχάτη προδοσία με έναν από τους πιο αυστηρούς νόμους στον κόσμο.

Ο αδελφός του σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι σε ηλικία 18 ετών υπό συνθήκες που δεν διαλευκάνθηκαν ποτέ.

Στη χώρα σημειώνονταν για μερικά χρόνια συχνά βίαιες διαδηλώσεις από ανταγωνιστικές φατρίες, τα φιλοβασιλικά «κίτρινα πουκάμισα» και τους ανταγωνιστές τους, τα «κόκκινα πουκάμισα», που τάσσονται υπέρ του εξόριστου πρώην πρωθυπουργού Τάκσιν Σιναουάτρα.

Αυτός ήταν το θύμα στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2006 και κατηγορείται από τις ελίτ της Μπανγκόκ ότι αντιπροσώπευε κίνδυνο για τη μοναρχία.

Ο παραγωγός της ταινίας Μανίτ Σριουάνισπουμ δήλωσε ότι αυτοί που λογόκριναν την ταινία «αντέδρασαν υπερβολικά».

«Δεν θέλουμε να ενοχλήσουμε κανέναν. Δεν είναι αυτό το θέμα της ταινίας. Θέλουμε να παρουσιάσουμε τις ανθρώπινες αρχές και την ηθική», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Κατά την άποψή μου, όλος ο κόσμος έχει τα βασικά χαρακτηριστικά του Μάκβεθ, ο οποίος κάνει κατάχρηση της εξουσίας του».

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ