Διαμαντούρος: Αρωγός στις πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων, για αλλαγές στην κοινοτική νομοθεσία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Διαμαντούρος: Αρωγός στις πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων, για αλλαγές στην κοινοτική νομοθεσία

Την βοήθειά του στα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη διαδικασία λειτουργίας του νέου θεσμού της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών» (ECI), που αποκτά ισχύ από την 1η Απριλίου 2012, δήλωσε ότι θα παρέχει ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος.

Με το νέο αυτόν ευρωπαϊκό θεσμό θα επιτρέπεται σ' ένα εκατομμύριο Ευρωπαίους πολίτες που θα προέρχονται από 7 διαφορετικά κράτη-μέλη της ΕΕ να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισαγάγει νέα νομοθεσία ή να αλλάξει παλαιότερη σε τομείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι έτοιμος να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν στην πράξη, κατά τη διαδικασία λειτουργίας αυτού του θεσμού, δήλωσε από το Στρασβούργο ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, υποστηρίζοντας ότι «η Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών είναι ένα βασικό βήμα προόδου στη δημοκρατική ζωή της ΕΕ και αποτελεί μία προσπάθεια για να έλθει η Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της».

Τη βοήθεια του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή θα μπορούν να ζητήσουν οι πολίτες που θα συμμετάσχουν σε ανάλογα εγχειρήματα, στην περίπτωση που η Κομισιόν δεν αποφασίσει εντός διμήνου για το αν θα κατοχυρώσει ή όχι μία πρωτοβουλία πολιτών καθώς και στην περίπτωση που αρνηθεί την αποδοχή μιας πρωτοβουλίας, με το επιχείρημα ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διευκρινίζει.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι διοργανωτές θα μπορούν να προσβάλουν αυτές τις αποφάσεις, είτε με καταγγελία στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή και με παράλληλη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο Διαμεσολαβητής, τέλος, θα μπορεί να ελέγξει τις αρνητικές αιτιάσεις της Κομισιόν στις περιπτώσεις όπου δεν εξετάσει εντός τριμήνου πρωτοβουλίες που έχουν συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφές από ευρωπαίους πολίτες επτά διαφορετικών χωρών.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ