Το Πολωνικό Δικαστήριο αποφάσισε να ξαναδικαστούν 4 στρατιωτικοί για εγκλήματα πολέμου - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Το Πολωνικό Δικαστήριο αποφάσισε να ξαναδικαστούν 4 στρατιωτικοί για εγκλήματα πολέμου

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας αποφάσισε σήμερα ότι τέσσερις Πολωνοί στρατιωτικοί, οι οποίοι είχαν απαλλαγεί πέρυσι σε μια δίκη για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν, πρέπει να δικαστούν εκ νέου.

Το δικαστήριο επικύρωσε ταυτόχρονα την αθώωση των υπολοίπων τριών κατηγορουμένων, που είχαν δικαστεί για μια σφαγή αμάχων το 2007 σε ένα αφγανικό χωριό, όταν είχαν βρει το θάνατο έξι άνθρωποι.

«Το Δικαστήριο ακυρώνει την απόφαση» του στρατοδικείου της Βαρσοβίας όπου είχαν δικαστεί οι επτά Πολωνοί στρατιωτικοί, ανέφερε ο δικαστής Βίσλαβ Μπλους.

Οι στρατιώτες υπηρετούσαν στην Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF) η οποία τελεί υπό την διοίκηση του NATO, όταν προέβησαν στην επίθεση στο χωριό Νανγκάρ Χελ, στην επαρχία Πάκτικα, στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν την 16η Αυγούστου 2007. Ανάμεσα στα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

Η πολωνική δύναμη που συμμετέχει στην ISAF αριθμεί περίπου 2.500 άνδρες. Από την ανάπτυξη των πολωνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν τον Μάρτιο του 2002 έχουν σκοτωθεί 36 Πολωνοί στρατιωτικοί.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η στρατιωτική δικαιοσύνη της Βαρσοβίας δεν εξέτασε επαρκώς τα στοιχεία σε βάρος του ανθυπολοχαγού Λούκας Μπίβαλετς, του ανθυπασπιστή Αντρέι Οσιέτσκι, του δεκανέα Τόμας Μπορίσιεβιτς και του στρατιώτη Ντάμιαν Λιγκότσκι, ενώ ορισμένοι από τους κατηγορούμενος έδωσαν «αντιφατικές καταθέσεις».

Στην πρώτη δίκη στην Ιστορία της Πολωνίας για εγκλήματα πολέμου από άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της χώρας, οι κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι. Είπαν ότι ανταπέδωσαν πυρά αφού δέχθηκαν επίθεση των Ταλιμπάν. Η κατηγορούσα αρχή είχε ζητήσει να τους επιβληθεί κάθειρξη πέντε ως επτά ετών, υποστηρίζοντας ότι παραβίασαν την Τέταρτη Συνθήκη της Χάγης (1907) και την Τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης (1949), που διέπουν το δίκαιο του πολέμου και ορίζουν ότι οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται σε καιρό πολέμου.

«Το δικαστήριο δεν αποφάνθηκε για την ενοχή μας. Οι στρατιώτες μας είχαν αθωωθεί, αυτό είναι ένα βήμα για την πλήρη αποκατάστασή μας», δήλωσε ένας από τους κατηγορούμενος, ο Αντρέι Οσιέτσκι, στον Τύπο.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ