Ελ Σαλβαδόρ: Νίκη της συντηρητικής αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ελ Σαλβαδόρ: Νίκη της συντηρητικής αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές

Το κυβερνών κόμμα στο Ελ Σαλβαδόρ υπέστη ήττα στις βουλευτικές εκλογές, εξέλιξη που εν μέρει αποδίδεται στην αγανάκτηση μεγάλου μέρους των πολιτών για την κλιμάκωση της εγκληματικότητας στην μικρή, φτωχή κεντροαμερικανική χώρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στην δημοσιότητα χθες.

Το συντηρητικό κόμμα Εθνικιστική Δημοκρατική Συμμαχία (ARENA) πήρε άλλες 15 έδρες φθάνοντας τις 33 επί συνόλου 84 με σχεδόν όλες τις ψήφους καταμετρημένος από την εκλογική επιτροπή. Το κυβερνών Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN) απώλεσε τέσσερις έδρες και θα έχει 31 στη νέα βουλή, γεγονός που χαρακτηρίζεται πλήγμα για τον πρόεδρο Μαουρίτσιο Φούνες, πρώην δημοσιογράφο ο οποίος κέρδισε τις εκλογές το 2009 τερματίζοντας την διακυβέρνηση του ARENA επί δύο δεκαετίες.

Οι συντηρητικοί αντίπαλοί του κέρδισαν το αριστερό FMLN σε σημαντικά προπύργιά του, αποσπώντας νίκες σε σημαντικές πόλεις στις δημοτικές εκλογές. «Ιστορική νίκη» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο Νόρμαν Κιχάνο, ο οποίος επανεξελέγη δήμαρχος στην πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ. «Έχουμε την πλειοψηφία στη βουλή και θα αλλάξουμε την πορεία της χώρας», πρόσθεσε.

Συνολικά το ARENA κέρδισε 114 από τις συνολικά 262 δημαρχίες, έναντι 92 του FMLN.

Οι παρατηρητές που είχε στείλει στη χώρα ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών διαπίστωσαν παρατυπίες, δυσλειτουργίες και εμπόδια στην εκλογική διαδικασία, όπως η καθυστέρηση στο άνοιγμα πολλών εκλογικών κέντρων και το γεγονός ότι αναιρέθηκε η μυστικότητα της ψήφου για πολλούς πολιτες.

Το αποτέλεσμα μοιάζει να καθιστά το FMLN πιο εξαρτημένο από την υποστήριξη του δεξιού κόμματος Μεγάλη Συμμαχία για την Εθνική Ενότητα (GANA), το οποίο είχαν σχηματίσει αποχωρήσαντες από το ARENA στην προηγούμενη βουλή, παίρνοντάς του πάνω από 12 έδρες. Το GANA, το οποίο καταλαμβάνει 11 έδρες (-5) έχει ήδη υποστηρίξει την κυβέρνηση του Φούνες.

Ο Φούνες είναι ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη ως υποψήφιος του FMLN, το κόμμα που αποτελεί την μετεξέλιξη του αντάρτικου που πολεμούσε επί 12 χρόνια μια υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση. Ο εμφύλιος τερματίστηκε το 1992, αφού στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 75.000 ανθρώπους.

Ο αναλυτής Μπόρις Σεγούρα προέβλεψε ότι η δεξιά θα παραμείνει διχασμένη. «Η εχθρότητα [μεταξύ των κομμάτων ARENA και GANA] δεν φαίνεται πιθανό να υποχωρήσει. . . η κυβέρνηση Φούνες θα γλιτώσει, έτσι, από μεγάλους πονοκεφάλους», εκτίμησε ο Σεγούρα.

Ο Φούνες ήδη χρειάστηκε την υποστήριξη του GANA για να εγκριθούν δύο νομοσχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο Σεγούρα εκτίμησε ότι η προώθηση σοβαρών μεταρρυθμίσεων δεν φαίνεται να είναι πλέον πολύ πιθανή για το υπόλοιπο της θητείας του προέδρου.

Η χώρα των 6,25 εκατ. κατοίκων ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από τις σφοδρές περυσινές βροχοπτώσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 30 ανθρώπους και προκάλεσαν ζημιές 900 εκατ. δολαρίων. Ένα πρόβλημα που παραμένει πιεστικό είναι αυτό της ασφάλειας. Το ποσοστό των δολοφονιών αυξήθηκε κατά 9% το 2011, κυρίως λόγω της δράσης των Μάρας, συμμοριών που συνδέονται με Μεξικανικά καρτέλ που διακινούν ναρκωτικά. Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η αναλογία των ανθρωποκτονιών στο Ελ Σαλβαδόρ φτάνει τις 66 ανά 100.000 κατοίκους και είναι μια από τις υψηλότερες παγκοσμίως.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ