Συρία: Πάνω από 45 νεκροί στις χθεσινές επιχειρήσεις του στρατού εναντίον ανταρτών - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Συρία: Πάνω από 45 νεκροί στις χθεσινές επιχειρήσεις του στρατού εναντίον ανταρτών

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους χθες στις επαρχίες Ντεράα, Ιντλίμπ και Χομς, προπύργια των ένοπλων αντικαθεστωτικών, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 ανθρώπους, ενώ ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είπε ότι ο λαός της χώρας του απέτρεψε ξένες "συνωμοσίες".

Η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων με στόχο να συντριβούν οι αντάρτες στη Ντεράα στο νότο, στην Ιντλίμπ στο βορρά καθώς και στην κεντρική επαρχία Χομς σημειώθηκε μια ημέρα πριν από την αναμενόμενη άφιξη της Βάλερι Έιμος, διευθύντριας ανθρωπιστικών υποθέσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην Δαμασκό, ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση του Άσαντ να τερματίσει τη χρήση βίας και να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ, συναντώμενος με την Άλα Αλεξαντρόφσαγια, την πρόεδρο της Επιτροπής Σύρο-ουκρανικής Φιλίας της Ουκρανικής βουλής, δήλωσε νωρίτερα χθες ότι «ο συριακός λαός με την επίγνωση και τη βούλησή του απέτρεψε τα ξένα σχέδια για την αποσταθεροποίηση της Συρίας», όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA.

Οι συριακές αρχές κατηγορούν «τρομοκρατικές συμμορίες», εξοπλισμένες από δυτικές και αραβικές χώρες, για την αναταραχή στη χώρα από τα μέσα του Μαρτίου του 2011.

Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 10 ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα νεαρό κορίτσι, στο χωριό Χάρακ, κοντά στη Ντεράα, στα σύνορα με την Ιορδανία, είπαν ακτιβιστές. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το οποίο εδρεύει στη Βρετανία, το κορίτσι σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή. Τουλάχιστον πέντε άνδρες του τακτικού στρατού σκοτώθηκαν σε μάχες με μέλη του αντάρτικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ). Στην επαρχία Χομς, πυρά πυροβόλων εναντίον των συνοικιών Ραστάν, Χαλιντίγια και Καράμ αλ Ζάιτουν είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άνθρωποι, ανάμεσά τους 13 μέλη της ίδιας οικογένειας, δήλωσε ο Όμαρ Χόμσι, σύρος ακτιβιστής στην περιοχή, στο Γερμανικό Πρακτορείο. Στην κεντρική επαρχία Χάμα στρατεύματα με την υποστήριξη αρμάτων μάχης πολιόρκησαν την περιοχή Τιμπέτ αλ Ιμάμ, ανέφεραν οι Επιτροπές Τοπικού Συντονισμού, μια οργάνωση της αντιπολίτευσης.

Κυβερνητικές δυνάμεις ετοιμάζονταν στο μεταξύ να εισβάλουν σε πόλεις στην Ιντλίμπ για να εκδιώξουν τους αντάρτες που βρίσκονται σε αυτές, είπαν ακτιβιστές, με αποτέλεσμα «κάτοικοι να αρχίσουν να φεύγουν, ειδικά γυναικόπαιδα», όπως είπε ένας εξ αυτών, ο Ράμι Ιντλ.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ