Ο Μπαν Κι Μουν ζητά να παραταθεί για ένα χρόνο η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ο Μπαν Κι Μουν ζητά να παραταθεί για ένα χρόνο η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ανανεώσει την εντολή της αποστολής του Οργανισμού στο Αφγανιστάν για άλλον ένα χρόνο.

Η τρέχουσα εντολή της λήγει την 23η Μαρτίου.

Στο αίτημά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι η αποστολή θα συνεχίσει να υποστηρίζει την μεταβίβαση της ευθύνης για διάφορες αρμοδιότητες στην Καμπούλ, ενώ θα συνεχίσει επίσης αναπτυξιακά προγράμματα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) έχει πολιτικό προσωπικό που αριθμεί πάνω από 1.700 ανθρώπους. Στην πλειοψηφία τους είναι Αφγανοί. Εργάζονται για υπηρεσίες του Οργανισμού σε διάφορους τομείς--από την ασφάλεια και την ανάπτυξη ως την οικοδόμηση δημοκρατικών θεσμών στη χώρα.

«Το Αφγανιστάν παραμένει μια χώρα με σημαντικές αναπτυξιακές ελλείψεις και ανεπάρκειες, που επιδεινώνονται από την παρατεταμένη σύγκρουση και τους επανερχόμενους κινδύνους φυσικών καταστροφών», ανέφερε ο Μπαν σε έκθεσή του προς το 15μελές ΣΑ. Στους κινδύνους φυσικών καταστροφών περιλαμβάνονται οι πλημμύρες, η ξηρασία, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι σεισμοί, διευκρίνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Το NATO, το οποίο παρέχει ασφάλεια στην Καμπούλ, συναντάται τον Μάιο στο Σικάγο των ΗΠΑ για να συζητήσει το «μελλοντικό σχήμα» της παρουσίας του στη χώρα «και την υποστήριξη στους αφγανικούς θεσμούς ασφαλείας», πρόσθεσε ο Μπαν.

Οι περισσότερες ξένες μάχιμες στρατιωτικές δυνάμεις αναμένεται να έχουν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν ως τα τέλη του 2014.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ασφάλεια μπορεί να βελτιώθηκε σε ορισμένες περιοχές της χώρας όπου επιχειρεί η αφγανική αστυνομία, αλλά κατεγράφησαν επίσης παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάλεσε να υπάρξουν σαφείς κατευθύνσεις σε ό,τι αφορά την απόδοση ευθυνών, την διοίκηση και των έλεγχο των θεσμών ασφαλείας -του στρατού και της αστυνομίας- του Αφγανιστάν.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ