Ιράκ: Τουλάχιστον 151 νεκροί από επιθέσεις το Φεβρουάριο - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ιράκ: Τουλάχιστον 151 νεκροί από επιθέσεις το Φεβρουάριο

Τουλάχιστον 151 πολίτες και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας σκοτώθηκαν σε επιθέσεις ενόπλων τον Φεβρουάριο στο Ιράκ, κατά επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι η βία παραμένει σε υψηλό επίπεδο στη χώρα παρά την αποχώρηση των μάχιμων στρατευμάτων των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο.

Ο αριθμός είναι κατά τι χαμηλότερος από εκείνον του περασμένου μήνα. Η σειρά επιθέσεων την 23η Φεβρουαρίου, από τις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 60 άνθρωποι, υπενθύμισε ότι οι αντάρτες είναι ακόμη σε θέση να προβαίνουν σε μεγάλης κλίμακας ενέργειες.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία 91 πολίτες, 39 αστυνομικοί και 21 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν τον Φεβρουάριο. Τον περασμένο μήνα, ο απολογισμός των νεκρών ανήλθε στους 177--99 άμαχοι, 37 αστυνομικοί και 41 στρατιωτικοί.

Στο αποκορύφωμα των διαθρησκευτικών επεισοδίων βίας της περιόδου 2006-2007, ο μηνιαίος απολογισμός των θυμάτων έφθανε συχνά τους 3.000 νεκρούς.

Η κυβέρνηση έδωσε αυτή την εβδομάδα στοιχεία τα οποία ανεβάζουν τον επίσημο απολογισμό των νεκρών για την περίοδο της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα σε 70.000 θύματα. Άλλες πηγές --όπως ο ιστότοπος Iraq Body Count, ο οποίος συνθέτει δεδομένα από δημοσιεύματα των ΜΜΕ-- υπολογίζουν ότι ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος.

Αν και το Ιράκ θεωρείται πολύ πιο ασφαλές σε σύγκριση με μερικά χρόνια νωρίτερα, δεν έχει ακόμη φθάσει σε σημείο να θεωρείται αρκετά ασφαλής χώρα ώστε οι ξένοι επενδυτές να μπορούν να την επισκέπτονται χωρίς ειδικά μέτρα ασφαλείας και αυτό εμποδίζει την πραγματοποίηση επενδύσεων, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ σχεδόν εννιά χρόνια μετά την εισβολή που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσέιν ακολούθησε πολιτική κρίση αφού το κύριο σουνιτικό κόμμα αποχώρησε από τη σιιτική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι.

Οι αρχές απήγγειλαν κατηγορίες στον αντιπρόεδρο Τάρεκ αλ Χασέμι, κορυφαίο σουνίτη πολιτικό, ότι διοικούσε αποσπάσματα θανάτου. Μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο ήγειραν φόβους περί επανέναρξης της διαθρησκευτικής και σεκταριστικής βίας.

Η πολιτική κρίση μοιάζει να αποκλιμακώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα περισσότερα μέλη του σουνιτικού συνασπισμού Ιρακίγια σταμάτησαν την αποχή από τις εργασίες του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ