Δεν θα είναι υποψήφια για την αμερικανική Γερουσία η Ελληνοαμερικανίδα Ολυμπία Σνόου - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Δεν θα είναι υποψήφια για την αμερικανική Γερουσία η Ελληνοαμερικανίδα Ολυμπία Σνόου

Η Ελληνοαμερικανίδα Ολυμπία Σνόου από την πολιτεία Μέιν, που εκλέγεται στην αμερικανική γερουσία με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ανακοίνωσε ότι στις προσεχείς εκλογές του Νοεμβρίου, δεν θα επαναδιεκδικήσει την έδρα που κατέχει, μετά από «μεγάλο προβληματισμό», όπως ανέφερε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Η 65χρονη Ολυμπία Σνόου, η οποία διετέλεσε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων (1979-1995) και είναι μέλος της Γερουσίας από τις 3 Ιανουαρίου 1995, γνωστοποιώντας την απόφασή της έκανε λόγο για «αυξανόμενη πόλωση» στην Ουάσιγκτον, υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς, δεν αναμένεται να αλλάξει βραχυπρόθεσμα αυτή η έντονη κομματική αντιπαράθεση» και «δεν είμαι διατεθειμένη να δεσμευτώ για άλλα έξι χρόνια στη Γερουσία» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, η απόφασή της μπορεί να δώσει την ευκαιρία στο Δημοκρατικό κόμμα να κερδίσει μια ακόμη θέση στη Γερουσία, ενώ επισημαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια, η Ολυμπία Σνόου δεν είχε ακολουθήσει το κόμμα της σε πολλά ζητήματα και θεωρείται ως μία "μετριοπαθής και σοβαρή" πολιτική φωνή για τη χώρα.

Η Ολυμπία Σνόου γεννήθηκε το 1947 στην πολιτεία Μέιν. Οι γονείς της, Γιώργος Μπούχλης και Γεωργία Γορανίτη, είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική και κατάγονταν από τη Σπάρτη και τη Μυτιλήνη. Όταν ήταν εννέα ετών έχασε τη μητέρα της από καρκίνο του μαστού και τον πατέρα της από καρδιακή πάθηση, ένα χρόνο αργότερα. Για εφτά χρόνια ως μαθήτρια δημοτικού και γυμνασίου έζησε στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου στο Γκάρισον της Νέας Υόρκης. Είναι μέλος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής και παντρεμένη με τον πρώην κυβερνήτη του Μέιν, Τζον Μακέρναν Τζούνιορ. Το 2006 το περιοδικό «Time» την συμπεριέλαβε ανάμεσα στους «Δέκα πιο ισχυρούς γερουσιαστές της Αμερικής».

Μετά την αποχώρηση του Δημοκρατικού Πολ Σαρμπάνη, η Ολυμπία Σνόου ήταν το μόνο άτομο ελληνικής καταγωγής στην αμερικανική Γερουσία. Στελέχη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας εκτιμούν ότι η απουσία Σαρμπάνη και σε λίγο καιρό και της Σνόου από τη Γερουσία είναι «αρνητική εξέλιξη» για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, τονίζοντας όμως ότι ένα «μεγάλο κενό» καλύπτεται με την παρουσία του Δημοκρατικού Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ο κουβανικής καταγωγής γερουσιαστής, που εκλέγεται στην πολιτεία του Νιού Τζέρσεϊ, θα είναι ο φετινός τελετάρχης της ελληνικής παρέλασης στις 25 Μαρτίου, στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ