Συνεχίζονται οι συνομιλίες Κίνας - Βόρειας Κορέας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Κίνας - Βόρειας Κορέας

Ανώτεροι διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας συναντήθηκαν σήμερα στο Πεκίνο για τη δεύτερη ημέρα των πρώτων διαπραγματεύσεων για τον βορειοκορεατικό πυρηνικό αφοπλισμό μετά το θάνατο του ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ιλ.

Οι επαφές της Πέμπτης χαρακτηρίστηκαν «ουσιαστικές» από την Ουάσινγκτον. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα Γκλιν Ντέιβις ηγείται της αμερικανικής αντιπροσωπείας, ενώ επικεφαλής της βορειοκορεατικής πλευράς είναι ένας έμπειρος διαπραγματευτής, ο Κιμ Κίε-Γκουάν.

«Θα προσπαθήσουμε να υπάρξει πρόοδος όσο το δυνατό περισσότερη, η διπλωματία είναι μια επίπονη διαδικασία που απαιτεί χρόνο», δήλωσε ο Ντέιβις στους δημοσιογράφους.

«Οι συνομιλίες ήταν σοβαρές και ουσιαστικές, εξετάσαμε πολλά θέματα», δήλωσε χθες.

«Η ελπίδα μας είναι να βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε με τη Βόρεια Κορέα, γιατί είναι προς το συμφέρον όλου του κόσμου, να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, που θα είναι οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο αμερικανός απεσταλμένος.

Οι διαπραγματεύσεις, στις οποίες μετέχουν οι δύο Κορέες, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η Ιαπωνία, αποσκοπούν να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα τη χορήγηση σημαντικής βοήθειας. Οι διαβουλεύσεις άρχισαν το 2003, αλλά είναι σε νεκρό σημείο από το Δεκέμβριο του 2008.

Η Κίνα επίσης, βασικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, ζήτησε την Τετάρτη, την επανάληψη των εξαμερών διαπραγματεύσεων, μέσω του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λεϊ.

Οι διμερείς διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στο Πεκίνο αποτελούν τον τρίτο γύρο των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας με στόχο την επανάληψη των συνομιλιών. Οι προηγούμενες επαφές ήταν τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη και τον Οκτώβριο στη Γενεύη.

Η Πιονγκγιάνγκ αποχώρησε επισήμως από τις εξαμερείς διαπραγματεύσεις τον Απρίλιο του 2009, ένα μήνα πριν από τη δεύτερη πυρηνική δοκιμή, μετά αυτήν του 2006.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ