Διεθνής διάσκεψη στην Τύνιδα για την αύξηση της πίεσης προς το καθεστώς της Δαμασκού - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Διεθνής διάσκεψη στην Τύνιδα για την αύξηση της πίεσης προς το καθεστώς της Δαμασκού

Εκπρόσωποι περισσότερων των πενήντα χωρών, με την ηχηρή απουσία της Ρωσίας, συγκεντρώνονται την Παρασκευή στην Τύνιδα "για να απευθύνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα" προς το συριακό καθεστώς να σταματήσει την αιματηρή καταστολή και προς την συριακή αντιπολίτευση να ενωθεί ενόψει μελλοντικής διεθνούς αναγνώρισής της.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος έχει παρουσιάσει σχέδιο για τη δημοκρατική μετάβαση στη Συρία, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμετάσχουν στη διεθνή διάσκεψη της Τύνιδας.

Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο και άλλες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης έχουν επίσης προσκληθεί.

Η Ρωσία, το κύριο στήριγμα του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, η οποία έχει ασκήσει ήδη δύο φορές βέτο μαζί με την Κίνα σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζουν την καταστολή, απέρριψε την πρόσκληση.

«Ο πραγματικός στόχος αυτής της πρωτοβουλίας δεν είναι σαφής», απάντησε η Μόσχα στην πρόσκληση για τη συμμετοχή στη διάσκεψη της Τύνιδας, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν προσεκλήθη εκπρόσωπος του καθεστώτος της Δαμασκού και εκφράζοντας έτσι το συμπέρασμα ότι αντικείμενο είναι η ενορχήστρωση μίας «κατά μέτωπον επίθεσης κατά του καθεστώτος Ασαντ».

Η Κίνα, η οποία δεν έχει απαντήσει στην πρόσκληση, εξετάζει ακόμη «τη χρησιμότητα» αυτής της διάσκεψης.

Σύμφωνα με την Τυνησία, η διάσκεψη έχει ως στόχο «να απευθύνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο συριακό καθεστώς να σταματήσει να σφαγιάζει τον λαό του» και «να εκφράσει την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας προς τον συριακό λαό».

«Ο στόχος είναι να εξασκήσουμε τη μέγιστη πίεση» επί του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας Ραφίκ Αμπντεσαλέμ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν τίθεται θέμα εξωτερικής επέμβασης στη Συρία.

«Ελπίζουμε ότι η διάσκεψη θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της διπλωματικής πίεσης επί της συριακής κυβέρνησης», σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η Ρώμη κάνει λόγο «για ενίσχυση των οικονομικών πιέσεων επί του περιβάλλοντος του προέδρου Ασαντ».

Η διάσκεψη θα στείλει επίσης ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» και προς τη Ρωσία και την Κίνα που «δυστυχώς μέχρι σήμερα έχουν κάνει τις λάθος επιλογές», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Οι δυτικές χώρες θα εκφράσουν την υποστήριξή τους προς το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου, που προβλέπει σταδιακή δημοκρατική μετάβαση και τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία. Επιμένουν στην ανάγκη ενοποίησης της συριακής αντιπολίτευσης.

Αν και η διεθνής αναγνώριση της συριακής αντιπολίτευσης δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της διάσκεψης , «είναι πιθανόν να υπάρξουν επιμέρους πρωτοβουλίες που θα επιταχύνουν τη διαδικασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου Μόνζερ Μάκχους.

Το θέμα της πολιτικής και υλικής υποστήριξης της συριακής αντιπολίτευσης είναι επίσης πιθανόν να συζητηθεί, αν και η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι το θέμα του εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών είναι "πρόωρο", ενώ παράλληλα εκφράζει φόβους για πιθανή διείσδυση στοιχείων της Αλ Κάιντα στη συριακή κρίση.

Περάν του συμβολικού χαρακτήρα της διάσκεψης, διπλωμάτες ελπίζουν στην παρουσίαση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που θα ανοίξουν τον δρόμο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα της καταστολής.

«Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, αλλά η διάσκεψη θα αποτελέσει σημείο πολιτικής καμπής, διευρύνοντας τα αποτελέσματα της απόφασης της 16ης Φεβρουαρίου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καταδικάζει την καταστολή της συριακής εξέγερσης», λέει ο Μόνζερ Μάκχους.

«Θα χρησιμεύσει στην αποσαφήνιση των θέσεων", σύμφωνα με τον Φαϊσάλ Σερίφ, τυνήσιο αναλυτή. "Θα γνωρίζουμε ποιος σκέφτεται τι, ποιος μπορεί να κάνει τι, ποιοι κωλυσιεργούν, και κάθε ένας θα βρεθεί μπροστά στις ευθύνες του».

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ