Ελλειπή προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στη Βουλγαρία καταγγέλλει επίτροπος Ε.Ε. - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ελλειπή προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στη Βουλγαρία καταγγέλλει επίτροπος Ε.Ε.

Σε απαράδεκτες συνθήκες ζουν τα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα της Βουλγαρίας, τονίζει, με δημόσια παρέμβαση του, ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμμαρμπεργκ, υπογραμμίζοντας ότι τα περισσότερα απ' αυτά υποσιτίζονται, άλλα υπόκεινται σε κακοποίηση και σε άλλα δεν δίνεται η αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η βουλγαρική κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει σε προτεραιότητα τη σταδιακή απο-ιδρυματοποίηση αυτών των παιδιών, λέει χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.

Ο Επίτροπος επιμένει ότι οι Ρομά ζουν σε μία κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη πρόσβαση σε στέγαση, εκπαίδευση και φροντίδα.

Πολλοί από τους Ρομά έχουν εξαναγκασθεί να ζουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κανονική παροχή νερού, ηλεκτρικού και θέρμανσης ενώ, όπως επισημαίνει ο Χάμμαρμπεργκ, πολλές οικογένειες Ρομά παραμένουν, ακόμη και σήμερα, άστεγες, ύστερα από την αναγκαστική έξωση από τους καταυλισμούς τους.

Με βάση τα διεθνή πρότυπα, υπογραμμίζει ο Επίτροπος, όταν οι αναγκαστικές εξώσεις είναι αναπόφευκτες, οι αρχές θα πρέπει να φροντίζουν για την κατάλληλη αποκατάσταση και αποζημίωση των Ρομά, ώστε να μην μένουν χωρίς στέγη.

Τέλος, όσον αφορά τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με την παλαιά πρακτική της αναγκαστικής αφομοίωσης των Βουλγάρων πολιτών τουρκικής καταγωγής, ο Επίτροπος χαιρετίζει τη δήλωση της 11ης Ιανουαρίου 2012, στην οποία το βουλγαρικό κοινοβούλιο καταδικάζει τη διαδικασία αφομοίωσης που επιβλήθηκε στην μουσουλμανική μειονότητα.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ