Αυστρία: Αθώος ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αυστρία: Αθώος ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας

Ανεστάλη η έρευνα σε βάρος του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης υπόθεσης περί πιθανών δωροδοκιών σε θυγατρική εταιρία της τράπεζας η οποία ειδικεύεται στο τύπωμα χαρτονομισμάτων.

Ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Βιέννης Τόμας Βίτσεϊ είπε ότι ο διευθυντής της κεντρικής τράπεζας Πέτερ Τσέλνερ επίσης δεν αντιμετωπίζει πλέον έρευνα. Όμως η έρευνα συνεχίζεται για τον υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας, Βόλφγκανγκ Ντούχατσεκ, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της θυγατρικής αυτής της κεντρικής τράπεζας, καθώς και σε βάρος «πολλών άλλων».

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι κανένα από τα στελέχη της θυγατρικής της δεν είναι ενήμερο ότι διαπράχθηκε κάποιο αδίκημα.

Ο Νοβότνι, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), επέμεινε ότι δεν γνωρίζει τίποτε σχετικά με την διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος από την θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Αυστρίας, όπως είναι η επίσημη ονομασία της κεντρικής τράπεζας.

Εισαγγελείς είχαν διευρύνει πέρυσι την έρευνα και στα διευθυντικά στελέχη της OeBS. Πρώην εργαζόμενοι στην εταιρία αυτή είχαν καταγγείλει πως η OeBS δωροδοκούσε ξένους αξιωματούχους για να αποσπά κρατικές συμβάσεις, μεταξύ άλλων στη Συρία και στο Αζερμπαϊτζάν.

Η κεντρική τράπεζα έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Οκτώβριο του 2011 κορυφαία στελέχη της OeBS έπειτα από έναν τακτικό εσωτερικό έλεγχο. Επικαλέστηκε «ενδείξεις για παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές ή έλλειψη πληροφόρησης του διοικητικού συμβουλίου».

Η OeBS έχει πελάτες την ΕΚΤ καθώς και κρατικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τον ιστότοπό της. Τα αδικήματα που έχουν καταγγελθεί επισύρουν έως και 10 χρόνια κάθειρξη, εάν υπάρξουν καταδίκες.

Η κεντρική τράπεζα έχει παραδεχθεί πως μέλη του διοικητικού συμβουλίου της OeBS γνώριζαν ότι δόθηκαν προμήθειες για να αποσπαστούν συμβάσεις, αλλά πρόσθεσε πως υπέθεταν ότι αυτό ήταν σύννομο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κεντρική τράπεζα Αυστρία διοικητής
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ