Αξιόπιστο για τη μεταφορά φυσικού αερίου, χαρακτήρισε τον αγωγό ΤΑΡ ο Σαλί Μπερίσα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αξιόπιστο για τη μεταφορά φυσικού αερίου, χαρακτήρισε τον αγωγό ΤΑΡ ο Σαλί Μπερίσα

Αξιόπιστο και βιώσιμο τρόπο για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στις αγορές της Ευρώπης και της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα το έργο του αγωγού φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline).

Το έργο, πρόσθεσε ο Σαλί Μπερίσα, θα έχει ιδιαίτερη σημασία στη διασφάλιση της προμήθειας ενεργειακών υλών στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού έγιναν από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, την οποία επισκέπτεται, όπου έχει συναντήσεις για θέματα ενέργειας και διμερών σχέσεων.

Ο Σαλί Μπερίσα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Αλβανού πρωθυπουργού που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι, ο Αλίεφ εκδήλωσε ενδιαφέρον για τις ευκαιρίες συνεργασίας και επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία μιας κοινής διακυβερνητικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει όλα τα πιθανά πεδία συνεργασίας των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο Σαλί Μπερίσα απηύθυνε πρόσκληση στις κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες, καθώς και στις επιχειρήσεις φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, να λάβουν μέρος στην ιδιωτικοποίηση της αλβανικής επιχείρησης Albpetrol, καθώς και στην ανάπτυξη επιχειρησιακού σχεδίου για τη διαμόρφωση του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου στην Αλβανία.

Το έργο του αγωγού TAP αποτελεί ένα από τα εναλλακτικά σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας, μέσω Ελλάδας, προς την Ευρώπη. Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει την κατασκευή αγωγού από τη Θεσσαλονίκη στην Αλβανία και από εκεί, με υποθαλάσσια όδευση στην Ιταλία.

Μέτοχοι της εταιρείας του έργου του αγωγού είναι η ελβετική EGL (42,5%), η νορβηγική Statoil ( 42,5%) και η γερμανική E.ON Ruhrgas (15%).

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ