Γιαννάκης Ομήρου: Εξέφρασε την απαισιοδοξία του για επίλυση του Κυπριακού - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Γιαννάκης Ομήρου: Εξέφρασε την απαισιοδοξία του για επίλυση του Κυπριακού

«Είμαστε απαισιόδοξοι για την επίλυση του Κυπριακού». Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας σε εκπροσώπους των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης.

Σε ερώτηση, αναφορικά με την κριτική προς τον Ειδικό Σύμβουλο του γενικού γραμματέα στην Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος είναι αυστραλιανής καταγωγής, ο Γιαννάκης Ομήρου διαχώρισε το ζήτημα από την στάση που τηρεί η κυβέρνηση της Αυστραλίας στο Κυπριακό. Οπως είπε, η στάση της Αυστραλίας έναντι της Κύπρου στηρίζεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση για τη διαχρονική στήριξη της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων της Αυστραλίας στον αγώνα του κυπριακού λαού για δίκαιη λύση του εθνικού προβλήματος.

Κατά τον πρώτο σταθμό της επταήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Αυστραλία, επικεφαλής διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής, ο Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας σε μέλη της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης, εξήρε τη συνεισφορά της ομογένειας στην προσπάθεια για αποκατάσταση των δικαίων του κυπριακού λαού, χαρακτηρίζοντάς την «πολύτιμο κομμάτι του κυπριακού ελληνισμού».

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις για το κυπριακό, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι δεν είναι σε θέση να μεταφέρει κάποιο μήνυμα αισιοδοξίας στους ομογενείς, καθώς, όπως ανέφερε, η τουρκική αδιαλλαξία και κακοπιστία συνεχίζεται και εντείνεται, κάτι που έγινε φανερό και κατά την τελευταία συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στο Γκριντρί της Νέας Υόρκης.

«Αν η Τουρκία επιθυμεί να λυθεί το Κυπριακό, αυτό μπορεί να γίνει αύριο το πρωί με την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και την εφαρμογή των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα υποχρεούται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη και να εργαστεί για λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών της ΕΕ.

Αναφορικά με τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης έναντι της επερχόμενης κυπριακής προεδρίας του συμβουλίου της ΕΕ και με δηλωμένη την πρόθεση της Τουρκίας να παγώσει κατά το β' εξάμηνο του 2012 τις σχέσεις της με την 'Ενωση, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι δεν μπορεί να επιδεικνύεται ανοχή στην προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας, και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα.

«Η ΕΕ πρέπει, για λόγους αυτοσεβασμού και αξιοπρέπειας, να δώσει το μήνυμα στην Τουρκία ότι πρέπει να συμμορφωθεί με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ», τόνισε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, αναφερόμενος στην κυπριακή προεδρία, είπε ότι η ανάληψή της κατά το β' εξάμηνο του 2012 αποτελεί μια πρόκληση για τη χώρα, ενώ σημείωσε ότι το κράτος, η Βουλή και κοινωνία των πολιτών εργάζονται συνολικά για την επιτυχή έκβασή της. Ως προς το όφελος της Κύπρου για το εθνικό ζήτημα κατά την προεδρία, επισήμανε πως το γεγονός ότι για έξι μήνες οι ευρωπαϊκοί προβολείς θα είναι στραμμένοι σε μια χώρα, μέρος των εδαφών της οποίας τελεί υπό τουρκική κατοχή, αποτελεί την καλύτερη προβολή.

Σχετικά με την πρόσφατη ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, η γεωγραφία του νησιού καθίσταται συγκριτικό πλεονέκτημα, αναβαθμίζοντας τη γεωστρατηγική του σημασία. Το γεγονός αυτό, είπε, μπορεί να αξιοποιηθεί και για την επίλυση του Κυπριακού.

Μίλησε, επίσης, και για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και τις προσπάθειες για εξυγίανσή της μέσω του πακέτου μέτρων που υιοθέτησε τον περασμένο χρόνο η Βουλή. Συμπλήρωσε ότι η χώρα δεν έχει ξεπεράσει τους κινδύνους, κυρίως σε ότι αφορά την έκθεση του τραπεζικού τομέα στα ελληνικά ομόλογα, ενώ είπε ότι χωρίς μια ισχυρή οικονομία, οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος τίθενται επίσης σε κίνδυνο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της παροικίας, σημείωσε ότι στόχος όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι η ενότητα στο εσωτερικό, ενώ πρόσθεσε ότι σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα είναι θεμιτές και οι όποιες διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις.

Υπογράμμισε πως σε ότι αφορά το εθνικό θέμα, καταβάλλεται προσπάθεια για τη διαμόρφωση μια κοινής, κατά το δυνατόν, θέσης μέσω του Εθνικού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα στο σύνολό τους χαρακτηρίζονται από την κοινή τους έγνοια για να υπάρξει η αναγκαία ενότητα.

Τον Γιαννάκη Ομήρου και τα μέλη της διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής καλωσόρισαν ο πρόεδρος της Παναυστραλιανής Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Κωνσταντίνος Προκοπίου και ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας Jim Wood, σε μια κατάμεστη αίθουσα απο Κύπριους και Ελλαδίτες ομογενείς, παρουσία του Υπατου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιάννη Ιακώβου, της βουλευτού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Μαρίας Βαμβακινού και άλλων παραγόντων της παροικίας.

Στη διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής συμμετέχουν οι βουλευτές Δημήτρης Συλλούρης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Φύτος Κωνσταντίνου, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Κώστας Κωνσταντίνου, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας (ΔΗΣΥ), Γιώργος Βαρνάβα, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας (ΚΣ ΕΔΕΚ), Στέλλα Μισιαούλη, Αν. Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών (ΑΚΕΛ), Γιώργος Περδίκης, Αν. Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος (Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών) και υπηρεσιακοί λειτουργοί της Βουλής

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ