Παναμάς: Κλειστός ο μοναδικός αυτοκινητόδρομος προς την Κόστα Ρίκα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Παναμάς: Κλειστός ο μοναδικός αυτοκινητόδρομος προς την Κόστα Ρίκα

Μια ομάδα ιθαγενών διαδηλωτών έχει αποκλείσει τον Παναμερικανικό Αυτοκινητόδρομο στον Παναμά εδώ και ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόσφατη έγκριση της λειτουργίας μεταλλωρυχείων και άλλων έργων στις περιοχές τους.

Περίπου 5.000 μέλη της μεγαλύτερης φυλής ιθαγενών της χώρας, των Νγκόμπε-Μπουγκλέ, έχουν αποκλείσει τον μοναδικό αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στη γειτονική Κόστα Ρίκα από τα τέλη του Ιανουαρίου μετά την έγκριση των έργων στην επαρχία όπου ζουν, στο δυτικό τμήμα της κεντροαμερικανικής χώρας.

Εκατοντάδες φορτηγά έχουν ακινητοποιηθεί και σχηματίζουν ουρά τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου στα σύνορα, ενώ τουρίστες που αποκλείστηκαν χρειάστηκε να διασωθούν από τις αρχές. Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η διαδήλωση προκαλεί ελλείψεις σε βασικά είδη.

Ο πρόεδρος του Παναμά Ρικάρντο Μαρτινέλι κατηγόρησε την αντιπολίτευση και "ξένα στοιχεία" ότι υποκινούν χάος.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καλέσει την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί με τους ιθαγενείς Νγκόμπε-Μπουγκλέ και απηύθυναν ακόμη έκκληση για αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές. Η επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον των ιθαγενών την περασμένη άνοιξη είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο, ενώ αρκετοί είχαν τραυματιστεί.

Η κινητοποίηση επικεντρώνεται στο ορυχείο Σέρο Κολοράδο, σε μια περιοχή όπου υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χαλκού στη Λατινική Αμερική. Καναδικές και κορεατικές εταιρίες ελπίζουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους εκεί, αλλά το να γίνει αυτό θα σήμαινε πως οι κάτοικοι πολλών χωρών θα έπρεπε να τα εγκαταλείψουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ