Οι αντιδράσεις για την απόρριψη της πρότασης «επιτροπείας» στην Ελλάδα στα αυστριακά ΜΜΕ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Οι αντιδράσεις για την απόρριψη της πρότασης «επιτροπείας» στην Ελλάδα στα αυστριακά ΜΜΕ

Η απόρριψη της γερμανικής πρότασης για «επιτροπεία» της Ελλάδας, στη χθεσινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προβάλλεται σε ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες, σχόλια και αναλύσεις στα σημερινά φύλλα των αυστριακών εφημερίδων.

Υπήρξε, εξάλλου, μια από τις πρώτες ειδήσεις στα χθεσινοβραδινά και πρωινά δελτία ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, στις οποίες γίνονταν αναφορές στην «ιδέα» για την εγκατάσταση «επιτρόπου» και την «κηδεμονία» της Ελλάδας, αλλά και στις τοποθετήσεις - κυρίως απορριπτικές - διάφορων Ευρωπαίων ηγετών, όπως και στις έντονες ελληνικές αντιδράσεις και τις γερμανικές προσπάθειες να μετριαστούν οι εντυπώσεις.

Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι των διάφορων δημοσιευμάτων στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων, όπως «Οργή για την πρόταση επιτροπείας για την Αθήνα» στη «Βίνερ Τσάιτουνγκ», «Η κρίση ζει, ο κομισάριος πέθανε» στην «Κλάινε Τσάιτουνγκ», «Ο δημοσιονομικός Επίτροπος - μια ηθική τιμωρία για την Αθήνα» στην «Ντι Πρέσε», «Ο επικίνδυνος ελιγμός της Μέρκελ» στην «Ντερ Στάνταρντ».

Σε ανταπόκριση της «Ντερ Στάνταρντ» υπογραμμίζεται πως την πρόταση της Γερμανίας για «επίτροπο» στην Ελλάδα απέρριψαν σχεδόν όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες, και επισημαίνεται πως ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν είχε δηλώσει χθες πως η Ελλάδα πρέπει βέβαια να εκπληρώσει «σκληρούς όρους», ωστόσο «δεν επιτρέπεται να προσβάλλουμε κανένα».

Σε σχόλιό του, ο ανταποκριτής της ίδιας εφημερίδας χαρακτηρίζει «επικίνδυνο ελιγμό» την κίνηση της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκέλα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι η πρόταση της για Επίτροπο Δημοσιονομικών στην Ελλάδα αποτελεί «το πρώτο πραγματικά μεγάλο σφάλμα» στη διαχείριση της κρίσης από το 2009. Διότι, όπως προσθέτει, μπορεί μεν η Γερμανίδα καγκελάριος, παρά τα όσα της προσάπτουν, να κατάφερε να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για την ανάγκη τήρησης κοινών δημοσιονομικών κανόνων, ωστόσο με την πρότασή της θέλησε να επιβάλει έναν επίτροπο για τα δημοσιονομικά, που θα ήταν υπεράνω των δημοκρατικών κανόνων, των εθνικών κοινοβουλίων και των κυβερνήσεων.

Ανταπόκριση της «Ντι Πρέσε» από την Αθήνα αναφέρεται «στην οργισμένη αντίδραση της Αθήνας» στη γερμανική πρόταση, για την οποία μάλιστα, όπως σημειώνεται, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι όποιος θέτει σε ένα λαό το δίλημμα οικονομική βοήθεια ή εθνική αξιοπρέπεια, αγνοεί βασικά διδάγματα της ιστορίας. Η δήλωση ερμηνεύεται στην ανταπόκριση ως υπενθύμιση στη Γερμανία της δικής της ταπείνωσης, λόγω των αποζημιώσεων μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ επισημαίνεται και σχόλιο του Έλληνα δημοσιογράφου Μανώλη Καψή, ότι προφανώς η Γερμανία αποσκοπεί περισσότερο στην ηθική τιμωρία της Ελλάδας και όχι τόσο στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε άρθρο της «Ντι Πρέσε», ως προς την έξοδο από τα χρέη, επισημαίνεται πως η γερμανική πρόταση ίσως είναι ελκυστική για πολλές χώρες, ωστόσο θα πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όσους ζητούν «Κομισάριο» για την Αθήνα, ότι τελικά αυτός θα περιορίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα πολλών κυβερνήσεων. Και τούτο, διότι στη συνέχεια θα υπάρξει δημοσιονομική επίβλεψη για την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, ή ακόμη και για την Αυστρία, ενώ η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα διακοπεί μόνον όταν κριθεί απαραίτητο και για τη Γερμανία ή τη Γαλλία, ακριβώς δηλαδή όπως συνέβη και με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα Μέρκελ επίτροπος Αυστρία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ