Γαλλία: Συνεδριάζει το Συμβούλιο για το νόμο περί της Αρμενικής Γενοκτονίας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Γαλλία: Συνεδριάζει το Συμβούλιο για το νόμο περί της Αρμενικής Γενοκτονίας

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει μια προσφυγή που κατατέθηκε από γερουσιαστές κατά του νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της Αρμενικής Γενοκτονίας και υιοθετήθηκε στις 23 Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή της Τουρκίας.

Προς το παρόν έχουν συγκεντρωθεί 72 υπογραφές γερουσιαστών (της δεξιάς όπως και της αριστεράς) ενώ μόνον 60 ήταν απαραίτητες για να συγκληθεί το Συνταγματικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε η ομάδα RDSE (αποτελείται στην πλειοψηφία της από ριζοσπάστες της αριστεράς) η οποία ξεκίνησε την πρωτοβουλία.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο μπορεί να ακυρώσει ένα νόμο για τον οποίο θεωρεί ότι αντιβαίνει στο σύνταγμα, αν προσφύγουν σ' αυτό 60 βουλευτές, 60 γερουσιαστές, ο αρχηγός του κράτους, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ή ο πρόεδρος της Γερουσίας.

Η προσφυγή αυτή μπλοκάρει τη δημοσίευση του νόμου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία πρέπει να επέλθει μέσα σε 15 ημέρες μετά την υιοθέτηση του κειμένου, εφόσον δεν υπάρξει αμφισβήτησή του.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο πρέπει να αποφανθεί μέσα σε ένα μήνα, προθεσμία που μπορεί να περιοριστεί σε οκτώ ημέρες σε περίπτωση που το ζητήσει η κυβέρνηση.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ