Ομπάμα: Επιβεβαιώνει την απελευθέρωση ομήρων στη Σομαλία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ομπάμα: Επιβεβαιώνει την απελευθέρωση ομήρων στη Σομαλία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιχείρηση στη Σομαλία για να απελευθερώσουν δύο δυτικούς ομήρους, μία Αμερικανίδα και έναν Δανό, οι οποίοι κρατούνταν από τον Οκτώβριο.

«Πρόκειται για ένα μήνυμα προς τον κόσμο που λέει ότι οι ΗΠΑ θα έχουν σταθερή στάση έναντι όλων των απειλών με στόχο το λαό μας», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε πως ενέκρινε προσωπικά αυτή την επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα πριν από την αυγή. Ο Λευκός Οίκος δεν έκανε γνωστό αν υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των αμερικανών στρατιωτών.Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε από στρατιώτες της επίλεκτης μονάδας Seals («Sea, air and land», «θάλασσα, αέρας και ξηρά»), που επενέβησαν για πρώτη φορά σε σομαλικό έδαφος, διευκρίνισε μια πηγή των δυνάμεων ασφαλείας στην ανατολική Αφρική. Όμως ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή.

«Περισυλλέξαμε τα πτώματα οκτώ πειρατών στον τόπο της επίθεσης και μάθαμε ότι πέντε άλλους τους συνέλαβαν και τους πήραν μαζί τους οι διασώστες (των ομήρων)», δήλωσε τηλεφωνικά ο Αμπντουάλι Μοαλίν, ένας διοικητικός αξιωματούχος της περιφέρειας Αντάντο. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε απομονωμένη παραλιακή περιοχή στο κέντρο της Σομαλίας, ανάμεσα στις περιφέρειες Χόμπιο και Αντάντο.

Στο μεταξύ, στην Κοπεγχάγη έγινε γνωστό από τον δανό υπουργό Εξωτερικών Βίλι Σόβνταλ πως η Ουάσινγκτον είχε ενημερώσει τη Δανία πριν οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπολύσουν την επιχείρησή τους για την απελευθέρωση των δύο εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής που κρατούνταν όμηροι στη Σομαλία.

«Είμαι ευτυχής και ανακουφισμένος που απελευθερώθηκε ο δανός όμηρος. Άκουσα ότι είναι καλά αναλόγως των συνθηκών αλλά δεν γνωρίζω πότε θα μπορέσει να επιστρέψει στην πατρίδα», δήλωσε ο Σόβνταλ προς το δανικό πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

Η πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ καλωσόρισε επίσης την απελευθέρωση του δανού πολίτη Πουλ Χάγκεν Τίστεντ, 60 ετών.

Ο δανός πολίτης και η Αμερικανίδα Τζέσικα Μπιουκάναν, 32 ετών, είχαν απαχθεί τον Οκτώβριο ενώ βρίσκονταν σε αποστολή με τη μονάδα άρσης ναρκοπεδίων του Δανικού Συμβουλίου Προσφύγων.

Στο μεταξύ, από συγκλίνουσες πηγές έγινε σήμερα γνωστό πως ο ξένος που απήχθη το περασμένο Σάββατο στην κεντρική σομαλική επαρχία Γκαλμουντούγκ είναι ένας αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Ο όμηρος είναι «ο αμερικανός συγγραφέας Μάικλ Σκοτ Μουρ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση EcoTerra, η οποία ειδικεύεται στα θέματα της πειρατείας στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σομαλίας. Την ταυτότητα αυτή επιβεβαίωσαν τοπικές πηγές στην πόλη Γκαλκάγιο, όπου έγινε η απαγωγή.

Ο Μάικλ Σκοτ Μουρ είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή του να μεταβεί στη Σομαλία «για να πραγματοποιήσει εκεί έρευνες» όταν είχε περάσει πριν από δύο εβδομάδες από το Ναϊρόμπι.

Ο συγγραφέας, σύμφωνα με την EcoTerra, «κρατείται μαζί με έναν Ισραηλινό και ένα πολίτη των Σεϋχελλών» που συνελήφθησαν πάνω στο πλοίο τους στα ανοικτά του Χόμπιο.

Σύμφωνα με τον προσωπικό ιστότοπό του στο Ίντερνετ, ο Μάικλ Σκοτ Μουρ, γεννημένος από γερμανίδα μητέρα, εργαζόταν κυρίως για την ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ» και έχει γράψει ένα βιβλίο για τους σέρφερ στον κόσμο και ένα μυθιστόρημα.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ