Αφγανιστάν : Επιβεβαιώνονται οι επαφές με τους Ταλιμπάν - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αφγανιστάν : Επιβεβαιώνονται οι επαφές με τους Ταλιμπάν

Ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν Μαρκ Γκρόσμαν επιβεβαίωσε σήμερα ότι υπήρξε μία συνάντηση μεταξύ αμερικανών αξιωματούχων και του δικτύου Χακάνι, ενώ επεσήμανε ότι βρήκε «μεγάλη υποστήριξη για την ειρήνη» έπειτα από μία συνάντησή του με τον αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι.

«Πραγματοποιήσαμε μία συνάντηση με το δίκτυο Χακάνι», δήλωσε ο Γκρόσμαν, που ολοκλήρωσε μία διήμερη επίσκεψη στο Αφγανιστάν, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Καμπούλ με τον αφγανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζαουΐντ Λόντιν.

«Στη διάρκεια της επίσκεψής μου στο Αφγανιστάν συνάντησα μεγάλη υποστήριξη για την ειρήνη. Οι δύο χώρες, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν και των ΗΠΑ, πρέπει να στηρίξουν την ειρήνη», πρόσθεσε.

«Γίνονται προσπάθειες για να δημιουργηθεί ένα γραφείο συνδέσμου για τους Ταλιμπάν στο Κατάρ προκειμένου (να συμμετάσχουν) στην ειρηνευτική διαδικασία», επεσήμανε ο Γκρόσμαν.

Μία αντιπροσωπεία από το Κατάρ αναμένται σύντομα στην Καμπούλ, δήλωσε, προσθέτονας ότι και ο ίδιος θα μεταβεί αύριο Δευτέρα στο Κατάρ.

«Για να διαπραγματευτούμε με τους Ταλιμπάν χρειαζόμαστε ξεκάθαρες δηλώσεις από την πλευρά τους ότι αποκηρύσσουν τη βία και ότι διακόπτουν τις σχέσεις τους με την αλ Κάιντα», επεσήμανε ο Γκρόσμαν.

Οι Ταλιμπάν ζητούν από την πλευρά τους να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι που βρίσκονται στην αμερικανική βάση στο Γκουαντάναμο. «Δεν έχουμε πάρει καμία απόφαση σχετικά και δεν είναι έκπληξη για κανέναν σας ότι αυτό είναι ένα νομικό ζήτημα στις ΗΠΑ. Πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτουν οι αμερικανικοί νόμοι», δήλωσε σχετικά ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος.

Ο Λόντιν από τη μεριά του επεσήμανε ότι η Καμπούλ θα υποστηρίξει οποιαδήποτε απόφαση λάβει η αμερικανική κυβέρνηση για το θέμα.

«Αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να μεταφέρουν αυτούς τους κρατούμενους στο Κατάρ ώστε αυτοί οι άνθρωποι να επανενωθούν με τις οικογένειές τους, η αφγανική κυβέρνηση θα το υποστηρίξει», είπε.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ