Όχι της ΚΕΔΑ σε προβλέψεις του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ για τα απορρίμματα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Όχι της ΚΕΔΑ σε προβλέψεις του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ για τα απορρίμματα

Εναντιώνεται με σφοδρότητα η Κεντρική Ένωση Δήμων Αττικής (ΚΕΔΑ) στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την «ποινική προστασία του περιβάλλοντος», σύμφωνα με την οποία την ευθύνη πληρωμής των προστίμων από τη συνέχιση λειτουργίας των ΧΑΔΑ (Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) θα έχουν πλέον οι δήμοι εντός των οποίων βρίσκονται.

Σύμφωνα με το κείμενο παρατηρήσεων της ΚΕΔΑ που κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, είναι ηθικά άδικο να μετακυλίονται στους δήμους τα πρόστιμα, αφού «η διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι μια διαδικασία που περιέχει πράξεις και αποφάσεις οι οποίες ξεκινούν από το κράτος, τις περιφέρειες και μετά φθάνουν στους δήμους και τους φορείς τους».

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για συνεργασία με ιδιώτες στη διαχείριση των απορριμμάτων, η ΚΕΔΕ παρατηρεί: «Η αυτοδιοίκηση δεν θέλει να αποδυναμωθούν οι υπηρεσίες της, να τα πάρουν όλα ιδιώτες και μετά από χρόνια, μέσα από μονοπωλιακές καταστάσεις να αυξηθεί το κόστος που θα επιβαρύνει τους δημότες».

Στην ευθύνη που αποδίδεται σε φυσικά πρόσωπα σε περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων κατά του περιβάλλοντος, η ΚΕΔΕ αντιτίθεται με το επιχείρημα ότι «θα φθάσουμε στο σημείο να μη βρίσκουμε μέλη για τα συμβούλια και τις επιτροπές».

Οι δήμοι ζητούν επιχορήγηση για την ανακύκλωση και εκτιμούν ότι το δημοτικό τέλος καθαριότητας πρέπει να συνδεθεί με το βάρος των στερεών αποβλήτων και όχι με τα τετραγωνικά και το είδος χρήσης (κατοικία, αποθήκη κ.λπ.).

Ζητούν, τέλος, να εκταμιεύουν οι ίδιοι το 95% του ειδικού τέλους ταφής που πάει στο Πράσινο Ταμείο και να διατίθεται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και έργων ανάκτησης και διάθεσης αποβλήτων.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ