Μεξικό: Τέλος στην κυριαρχία των μονοπωλίων υπόσχεται ο κεντροαριστερός υποψήφιος για την προεδρία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Μεξικό: Τέλος στην κυριαρχία των μονοπωλίων υπόσχεται ο κεντροαριστερός υποψήφιος για την προεδρία

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος για την προεδρία του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ υποσχέθηκε να τερματίσει την κυριαρχία "των μονοπωλίων" στη χώρα και να πιέσει τις ξένες μεταλλευτικές και πετρελαϊκές εταιρίες να καταβάλλουν φόρους και να πληρώνουν καλύτερους μισθούς εάν κερδίσει στις εκλογές της 1ης Ιουλίου.

Ο Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος συχνά προβάλλεται από τους αντιπάλους του ως διώκτης των επιχειρήσεων, δήλωσε ότι το να αποσπαστεί ο έλεγχος σημαντικών τομέων της οικονομίας από τα "ελάχιστα χέρια" που τους ελέγχουν είναι κάτι που έχει ζωτική σημασία για την ανάπτυξη της χώρας.

"Όλα αυτά θα διορθωθούν", είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ο Λόπες Ομπραδόρ, που είχε χάσει με μικρή διαφορά στις προεδρικές εκλογές του 2006. "Συγκριτικά, [στο Μεξικό] πληρώνουμε περισσότερα για οικοδομικά υλικά, τηλεπικοινωνίες, επιτόκια δανεισμού κ.ά. από ό,τι οπουδήποτε αλλού".

Η παραγωγή πολλών προϊόντων και η παροχή πολλών υπηρεσιών --από τα τρόφιμα και το σκυρόδεμα ως την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και την τηλεόραση-- ελέγχεται από ελάχιστους ισχυρούς παίκτες στο Μεξικό. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η έλλειψη ανταγωνισμού αποτελεί τροχοπέδη για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στη Λατινική Αμερική.

Ο Λόπες Ομπραδόρ είπε ότι οι συνεργάτες του ανέλυσαν οικονομικά δεδομένα και κατέληξαν ότι οι Μεξικανοί θα εξοικονομούσαν έως και 10% του εισοδήματός τους "αν δεν υπήρχαν τα μονοπώλια στη χώρα".

Ο πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας είχε χάσει με διαφορά μερικών χιλιάδων ψήφων στις εκλογές του 2006, όταν κατήγγειλε νοθεία. Ηγήθηκε προσωπικά μαζικών διαδηλώσεων όταν ο συντηρητικός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν είχε ανακηρυχθεί νικητής. Οι διαδηλώσεις έβλαψαν την εικόνα του και ως σήμερα ο Λόπες Ομπραδόρ δεν έχει ανακτήσει τα ποσοστά που είχε την περίοδο εκείνη. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις του δίνουν από 15-25%, ένα ποσοστό πολύ χαμηλότερο του επικρατέστερου υποψηφίου, του Ενρίκε Πένια Νέτο του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI). Η διαφορά όμως αρχίζει να μειώνεται.

Ο Λόπες Ομπραδόρ επιδιώκει να μεταβάλει την εικόνα του προσεγγίζοντας επιχειρηματίες, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις και υποσχόμενος ευημερία. Λέει ότι ορισμένοι από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες θα μπορούσαν να εμπλακούν σε τομείς όπου κυριαρχούν άλλοι.

Ο Κάρλος Σλιμ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, είναι κυρίαρχος στην αγορά των τηλεπικοινωνιών στο Μεξικό. Η κυβέρνηση του Καλδερόν δεν του έχει επιτρέψει ως σήμερα να εισέλθει στην τηλεοπτική αγορά της χώρας, στην οποία κυριαρχούν ο Εμίλιο Ασκαράγα, ιδιοκτήτης του Televisa, και ο Ρικάρδο Σαλίνας Πλιέγο, ιδιοκτήτης του TV Azteca. Οι μεγιστάνες θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση ο καθένας στους τομείς όπου οι άλλοι κυριαρχούν. Ο Λόπες Ομπραδόρ είπε ότι δεν θα τους εμπόδιζε, εάν αυτό απέβαινε σε όφελος των καταναλωτών.

"Εάν ο Σλιμ ή οποιοσδήποτε άλλος πολίτης θέλει να εμπλακεί στην τηλεοπτική βιομηχανία, μπορεί. Το ίδιο ισχύει εάν ο Ασκαράγα ή ο Σαλίνας Πλιέγο ή οποιοσδήποτε άλλος θέλει να εμπλακεί στην αγορά της τηλεφωνίας", είπε ο 58χρονος πολιτικός.

Το Μεξικό έχει τα υψηλότερα κόστη για ευρυζωνικές συνδέσεις στο Διαδίκτυο και τις χαμηλότερες ταχύτητες κατεβάσματος αρχείων μεταξύ των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2010. Επιπλέον, παρά το ότι οι μισοί μεξικανοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, οι πολίτες πληρώνουν από τις πιο υψηλές τιμές για βασικά διατροφικά είδη που καταγράφονται μεταξύ των 34 κρατών-μελών του ΟΟΣΑ.

Ο Λόπες Ομπραδόρ είπε ότι οι ξένες μεταλλευτικές εταιρίες, ειδικά αυτές του Καναδά, που κυριαρχούν, έτυχαν υπερβολικά γενναιόδωρης συμπεριφοράς από τις κυβερνήσεις του παρελθόντος και οι μεξικανοί δεν αποζημιώθηκαν για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της χώρας. Οι μισθοί είναι το πρώτο θέμα που θα θέσει, είπε.

Έχει στόχο "να πληρώνονται οι μεξικανοί μεταλλωρύχοι --αν όχι το ίδιο με έναν καναδό μεταλλωρύχο-- με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη ότι υπάρχει τεράστια ανισότητα", είπε ο Λόπες Ομπραδόρ. Ακόμα, εξήγγειλε ότι θα καλέσει τις ξένες εταιρίες να υιοθετήσουν πολιτικές φιλικότερες προς το περιβάλλον, καθώς καταστρέφουν και μολύνουν περιοχές όπου επιχειρούν, όπως τόνισε.

"Το τρίτο πράγμα για το οποίο θέλουμε να τις πείσουμε είναι να πληρώνουν φόρους όπως πληρώνουν στον Καναδά. Στον Καναδά, πρέπει να πληρώνουν φόρο 12% για να εξορύσσουν μεταλλεύματα. Εδώ τίποτε. Θα θέσουμε αυτά τα ζητήματα στο τραπέζι. Δεν θα ακυρώσουμε τις άδειες. Δεν θα εθνικοποιήσουμε" τα μεταλλεία, είπε ο Λόπες Ομπραδόρ.

Υποσχέθηκε επίσης ότι δεν θα ακυρώσει τις επενδύσεις που έχουν γίνει στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία Pemex. Εάν εκλεγεί, υποσχέθηκε ότι θα κατασκευάσει πέντε νέα διυλιστήρια σε τρία χρόνια ώστε το Μεξικό να πάψει να εξάγει αργό και να διαθέτει ένα πλήρες φάσμα προϊόντων στον τομέα των καυσίμων.

Ο Λόπες Ομπραδόρ υπογράμμισε ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος θα καλωσορίσει τις ξένες επενδύσεις. "Τις χρειαζόμαστε", είπε. Όταν ήταν δήμαρχος στο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα, πρόσθεσε, "είχαμε τις περισσότερες ξένες επενδύσεις".

(ΑΠΕ-ΜΠΕ - Ρόιτερς)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ