Πακιστάν: Ο πρόεδρος Ζαρντάρι επέστρεψε στη χώρα έπειτα από επίσκεψη στο Ντουμπάι - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Πακιστάν: Ο πρόεδρος Ζαρντάρι επέστρεψε στη χώρα έπειτα από επίσκεψη στο Ντουμπάι

Ο πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Άλι Ζαρντάρι επέστρεψε σήμερα στη χώρα έπειτα από μια μονοήμερη επίσκεψη στο Ντουμπάι για να παρευρεθεί σε ένα γάμο, ανακοινώθηκε από το περιβάλλον του τη στιγμή που η κυβέρνησή του, η δημοτικότητα της οποίας είναι πολύ χαμηλή, αντιμετωπίζει την εχθρότητα του πανίσχυρου στρατού.

Ο πρόεδρος έφτασε στο Πακιστάν νωρίς σήμερα το πρωί και το απόγευμα θα επαναλάβει τις επίσημες δραστηριότητές του, διευκρίνισε εκπρόσωπος της προεδρίας. "Ο πρόεδρος έφτασε στις 05.00 (02.00 ώρα Ελλάδας) αφού παρευρέθη σ' ένα γάμο στο Ντουμπάι και βρίσκεται τώρα στο Ισλαμαμπάντ", δήλωσε ο εκπρόσωπός Φαρχατουλάχ Μπάμπαρ.

Ένας στενός σύμβουλος είχε αφήσει χθες να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος μπορεί επίσης να υποβαλόταν σε ιατρικές εξετάσεις στο Ντουμπάι. Ο Ζαρντάρι, ο οποίος είχε περάσει τη μακρά εξορία του ανάμεσα στο Ντουμπάι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πριν εκλεγεί το 2008, διαμένει πολύ τακτικά στα Εμιράτα για ιδιωτικούς λόγους.

Ο Ζαρντάρι, ο οποίος είχε εκλεγεί μετά τη δολοφονία της συζύγου του --της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο, που ήταν τότε ηγέτις της αντιπολίτευσης-- σε μια επίθεση αυτοκτονίας που αποδόθηκε στους Ταλιμπάν συμμάχους της Αλ-Κάιντα στα τέλη του 2007, δεν κατάφερε ποτέ έκτοτε να αποστασιοποιηθεί από την εικόνα ενός διεφθαρμένου ανθρώπου, εξαιτίας της οποίας η δημοτικότητά του είναι πολύ χαμηλή στη χώρα.

Την Τετάρτη ο στρατός είχε απειλήσει συγκαλυμμένα τον πρωθυπουργό Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι με πιθανές "οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα" αφού ο τελευταίος είχε επικρίνει τους στρατηγούς.

Ένα επίμαχο μνημόνιο που φέρεται ότι προέρχεται από την κυβέρνηση του Ζαρντάρι και ζητείται σ' αυτό η βοήθεια των ΗΠΑ για να χαλιναγωγηθεί ο στρατός έφερε τις σχέσεις της πολιτικής και της στρατιωτικής εξουσίας στο χειρότερο σημείο τους από το πραξικόπημα του 1999.

Ωστόσο στρατιωτικές πηγές σημειώνουν πως, ενώ θα ήθελαν να φύγει ο Ζαρντάρι, αυτό θα πρέπει να γίνει με συνταγματικά μέσα και όχι με άλλο ένα από τα πραξικοπήματα που στιγμάτισαν τα μισά από τα σχεδόν 65 χρόνια της ανεξαρτησίας του Πακιστάν.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η κρίση αυτή θα επιφέρει μάλλον πρόωρες εκλογές την ερχόμενη άνοιξη και δεν δημιουργεί κίνδυνο για νέο πραξικόπημα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.-Ρόιτερς)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ