Ο αριθμός των δολοφονιών στο Ελ Σαλβαδόρ στην διάρκεια του 2011 αυξήθηκε κατά 9,2% σε σύγκριση με το 2010, κυρίως εξαιτίας της δράσης των συμμοριών, σύμφωνα με τον οριστικό απολογισμό των αρχών ο οποίος δόθηκε στην δημοσιότητα χθες.
Η εθνική αστυνομία (PNC) ανέφερε ότι στην κεντροαμερικανική χώρα καταγράφηκαν το 2011 συνολικά 4.354 δολοφονίες, 367 περισσότερες από ό,τι το 2010.
«Οι δραστηριότητες των συμμοριών έκριναν την αύξηση των ανθρωποκτονιών. Πρέπει να λάβουμε υπ' όψη μας ότι εφέτος απελευθερώθηκε αριθμός-ρεκόρ κρατουμένων από τις φυλακές», ανέφερε ο Χάουαρντ Κότο, υποδιευθυντής της αστυνομίας αρμόδιος για τις έρευνες, σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.
Το 50% των δολοφονιών διαπράττεται από τις λεγόμενες μάρας, συμμορίες που ενέχονται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών και συχνά δρουν υπό τις διαταγές των μεξικάνικων καρτέλ, σύμφωνα με την αστυνομία.
Την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία δίνοντας στην δημοσιότητα προκαταρκτικά στοιχεία για την εγκληματικότητα στη χώρα των 6,1 εκατ. κατοίκων είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον 4.308 δολοφονίες.
Το 2011 υπήρξε το πιο αιματηρό έτος στην πρόσφατη ιστορία της μικρής χώρας, που ακόμα πασχίζει να ξεπεράσει τον καταστροφικό εμφύλιο.
Το Σαλβαδόρ έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες φόνων παγκοσμίως. Η χώρα υφίσταται τις συνέπειες της βάρβαρης υποκουλτούρας των συμμοριών, οι οποίες δολοφονούν κατά μέσον όρο 12 ανθρώπους την ημέρα, ενώ προβαίνουν και σε δεκάδες ένοπλες ληστείες.
Πιστεύεται ότι περίπου 18.000 άνθρωποι είναι μέλη συμμοριών στη χώρα. Οι συμμορίες είναι διαβόητες για την απόσπαση χρημάτων με εκβιασμούς σε εμπόρους και μεταφορικές εταιρίες, ενώ διακινούν ναρκωτικά, όπλα και ανθρώπους.
Σύμφωνα με την αστυνομία, φέτος εξαρθρώθηκαν 297 συμμορίες, ανάμεσά τους 124 που ανήκαν στην Μάρα Σαλβατρούτσα.
Από τα τέλη του 2009 η κυβέρνηση έχει αρχίσει μια εκστρατεία με στόχο να πατάξει την εγκληματικότητα κινητοποιώντας 4.000 στρατιώτες.
Τουλάχιστον 75.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 7.000 εξαφανίστηκαν στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα (1980-1992) ανάμεσα στο κράτος και αριστερές αντάρτικες ομάδες.