Κηδεύεται αύριο ο επιμελητής και εκδότης, Βασίλης Διοσκουρίδης - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Κηδεύεται αύριο ο επιμελητής και εκδότης, Βασίλης Διοσκουρίδης

Κηδεύεται αύριο, Πέμπτη, στις 3 μετά το μεσημέρι, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών ο εκδότης και επιμελητής Βασίλης Διοσκουρίδης, που έφυγε από τη ζωή χθες, Τρίτη, σε ηλικία 70 ετών.

Ο Βασίλης Διοσκουρίδης επηρέασε τη λογοτεχνική κίνηση της χώρας. Γεννήθηκε το 1941 στην Αταλάντη Λοκρίδος. Ήταν πρωτεργάτης στην έκδοση του «Εκηβόλου», ενός περιοδικού-ορόσημο, που εξέδωσε 18 τεύχη το διάστημα 1978-1997. Στο περιοδικό φιλοξενήθηκαν σημαντικά κείμενα των Οδυσσέα Ελύτη, Ζήσιμου Λορεντζάτου, Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου και άλλων.

Το 1992, ο Βασίλης Διοσκουρίδης μαζί με τη σύζυγό του, Τζούλια Τσακίρη, εγκαινιάζουν τις εκδόσεις «Το Ροδακιό», όπου επιμελήθηκε γλωσσικά και τυπογραφικά 76 τίτλους. Εργάστηκε ως επιμελητής στον Ίκαρο, όπου μεταξύ άλλων επιμελήθηκε την πρώτη έκδοση των δοκιμίων «Ανοιχτά Χαρτιά» του Ελύτη. Μετέφρασε Φράνσις Μπέικον, Τόμας Κουίνσι, Μάθιου Άρνολντ, Φρανσουά Βιγιόν, Πετράρχη και Λουίς Θερνούδα. Συνεργάστηκε στην παράσταση «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού», σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη και υπέγραψε το κείμενο της ταινίας του Φίλιππου Κουτσάφτη «Αγέλαστος Πέτρα».

«Ο Βασίλης Διοσκουρίδης περιέβαλε, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, την έκδοση και την επιμέλεια κάθε βιβλίου και λογοτεχνικού περιοδικού, με άπειρη αγάπη και φροντίδα. Σε κάθε δουλειά του αποτυπώνεται το πάθος και ο ενθουσιασμός νεοφώτιστου, αλλά και η εμπειρία, η γνώση και η τελειομανία πραγματικού μάστορα. Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Τα θερμά συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του και τους οικείους του», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ