Ο ΟΠΕΚ ελπίζει ότι δεν θα υπάρξει εμπάργκο της ΕΕ στο ιρανικό πετρέλαιο - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Ο ΟΠΕΚ ελπίζει ότι δεν θα υπάρξει εμπάργκο της ΕΕ στο ιρανικό πετρέλαιο

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να μην υπάρξει εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ιρανικό πετρέλαιο, λέγοντας ότι θα είναι "πολύ δύσκολο" αυτό να αντικατασταθεί από άλλες πηγές.

"Ελπίζω πράγματι ότι δεν θα επιβληθεί εμπάργκο της ΕΕ", δήλωσε ο Αμπντάλα Ελ Μπάντρι σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα. "Είναι όντως πολύ δύσκολο να αντικαταστήσουμε" τα εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου που η Ευρώπη εισάγει καθημερινά από το Ιράν, πρόσθεσε.

Η ΕΕ εξετάζει νέες πετρελαϊκές κυρώσεις κατά του Ιράν προκειμένου να ασκήσει πίεση σε αυτή τη χώρα για το θέμα του επίμαχου πυρηνικού της προγράμματος και ζητεί υποστήριξη εκτός των συνόρων της.

Ο αντιπρόσωπος των χωρών μελών του ΟΠΕΚ είπε σήμερα ότι 865.000 βαρέλια ημερησίως εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την υπόλοιπη Ευρώπη από το Ιράν.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, οι εισαγωγές της ΕΕ ανήλθαν σε 450.000 βαρέλια ημερησίως το πρώτο εξάμηνο, ενώ οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το πετρέλαιο όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία που είναι σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, δείχνουν σκεπτικισμό όσον αφορά την επιβολή ενός εμπάργκο.

"Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα δυσκολίες όπως τα δημοσιονομικά χρέη, η ανεργία και συνεπώς η στέρησή της από αυτά τα 865.000 βαρέλια ημερησίως πιστεύω ότι είναι κάτι που προβληματίζει", υπογράμμισε ο Μπάντρι.

Η Ιράν είναι η δεύτερη σε μέγεθος πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ, μετά τη Σαουδική Αραβία. Πέρυσι η Τεχεράνη είχε εξαγωγές 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως κυρίως προς την Ασία (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα -- ποσοστό 62% επί του συνόλου των εξαγωγών). Στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 18%, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ