Τα κυπριακά «τσιαττιστά» στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 

Τα κυπριακά «τσιαττιστά» στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Τα «τσιαττιστά», λαϊκά παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου, κάτι ανάλογο με τις Κρητικές μαντινάδες, είναι ανάμεσα σε 19 νέα στοιχεία, που προστέθηκαν στον Παγκόσμιο Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι τα ''τσιαττιστά'' εγγράφηκαν ως ''tsiattista poetic dueling'' στη διάρκεια της ετήσιας Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί περισσότερα από 200 στοιχεία από όλο τον κόσμο, από τα οποία τα δύο προέρχονται από την Κύπρο, το λευκαρίτικο κέντημα και τα ''τσιαττιστά''.

Ο όρος άυλη πολιτιστική κληρονομιά αναφέρεται σε έθιμα ή ζωντανές εκφράσεις πολιτισμού που έχουν κληροδοτηθεί από προηγούμενες γενιές, όπως προφορικές παραδόσεις, παραστατικές τέχνες, κοινωνικές πρακτικές, γιορτές και τελετές, γνώσεις και πρακτικές που σχετίζονται με τη φύση και το σύμπαν ή γνώσεις και τεχνικές για χειροποίητες κατασκευές.

Τα «τσιαττιστά» αποτελούν ζωντανό κομμάτι της κυπριακής λαϊκής ποιητικής δημιουργίας και η ιδιαιτερότητά τους έγκειται στον αυτοσχεδιασμό σε κυπριακή διάλεκτο και τη σχέση συναγωνισμού που αναπτύσσεται μεταξύ των «τσιαττιστάδων».

Στην ουσία, οι εκτελεστές «τσιαττίζουν», δηλαδή συνταιριάζουν στίχους με ενιαίο νόημα και περιεχόμενο, σε έμμετρο δεκαπεντασύλλαβο. Στις περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζονται ως μουσική απαγγελία, με συνοδεία από βιολί και λαούτο.

Η πρωτοβουλία για την προετοιμασία και υποβολή της αίτησης για συμπερίληψη των ''τσιαττιστών'' στον Κατάλογο ξεκίνησε το 2008 από τον αείμνηστο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Παύλο Παύλου, ο οποίος ήταν και ο πρώτος εμπειρογνώμονας της Κύπρου για θέματα άυλης κληρονομιάς.

Για την ολοκλήρωσή της έρευνας και την υποβολή της αίτησης συνεργάστηκαν η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, ο δήμος Λάρνακας και η εμπειρογνώμονας για θέματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς Άγγελ Νικολάου Κονναρή, επίκουρη Καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ