Απαισιόξα παραμένουν τα μηνύματα στον ελληνικό τομέα μεταποίησης. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό και για το μήνα Νοέμβριο για την ελληνική μεταποίηση, καθώς ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit διαμορφώθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, στις 40,9 μονάδες. Ωστόσο η τιμή αυτή είναι οριακά υψηλότερη από τις 40,5 μονάδες που είχε ο δείκτης το μήνα Οκτωβρίο.
Η πρόσφατη τιμή υπέδειξε την πέμπτη εντονότερη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών που έχει καταγραφεί από τις ελληνικές εταιρείες μεταποίησης στην ιστορία της έρευνας, επιμηκύνοντας την τρέχουσα περίοδο, κατά την οποία ο δείκτης PMI σημειώνει τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων, σε 27 μήνες.
Οι ελληνικές εταιρείες μεταποίησης διαπίστωσαν αύξηση των τιμών εισροών για εικοστό ένατο συνεχή μήνα κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, καθώς οι υψηλότεροι φόροι και οι αυξήσεις των τιμών πρώτων υλών επιβάρυναν όλο τον τομέα. Παρά το γεγονός αυτό, οι παραγωγοί αγαθών εξακολούθησαν να μειώνουν τις τιμές εκροών με στόχο την ενίσχυση της ζήτησης σε συνθήκες συνεχώς αυξανόμενου ανταγωνισμού στις αγορές. Ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε στη διάρκεια του μήνα και ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από το Μάιο του 2009.
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες ενίσχυσης της ζήτησης, οι νέες παραγγελίες περιορίστηκαν σημαντικά. Ο ρυθμός μείωσης παρέμεινε σχετικά αμετάβλητος σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκε ως ο εντονότερος σε διάστημα μεγαλύτερο των δυόμισι ετών. Οι εταιρείες συνέδεσαν το γεγονός της μείωσης με τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης στη χώρα.
Επίσης, η ζήτηση από το εξωτερικό συρρικνώθηκε το Νοέμβριο, καθώς οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό μειώθηκαν με επιταχυνόμενο ρυθμό.
Με τις συνολικές νέες παραγγελίες να καταγράφουν μείωση για εικοστό έβδομο συνεχή μήνα, οι Έλληνες παραγωγοί προϊόντων περιόρισαν την παραγωγή τους με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία της έρευνας. Τα μέτρα λιτότητας ήταν ο λόγος μείωσης του όγκου παραγωγής, ο οποίος εξακολουθεί να μειώνεται κάθε μήνα από τον Οκτώβριο του 2009.
Παράλληλα με τη συρρίκνωση της παραγωγής, η μείωση των θέσεων εργασίας στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα επιταχύνθηκε το Νοέμβριο, με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα 15 μηνών. Η απασχόληση μειώνεται κάθε μήνα για διάστημα μεγαλύτερο των τριάμισι ετών.
Η απόδοση των προμηθευτών επίσης επιδεινώθηκε, παρά τη ραγδαία μείωση των αγορών προμηθειών. Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν αισθητά κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της έρευνας και με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα 13 μηνών. Τα αποθέματα προμηθειών περιορίστηκαν με εξίσου σημαντικό ρυθμό το Νοέμβριο.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)