Ο Αραβικός Σύνδεσμος κατέληξε απόψε σε μια σειρά μέτρων που θα επιβληθούν στη Συρία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Δαμασκού στο εξωτερικό, σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών των αραβικών χωρών που συνεδρίασαν στο Κάιρο.
Το σχέδιο θα υποβληθεί σήμερα Κυριακή στους υπουργούς Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου που είναι αρμόδιοι για να το εγκρίνουν.
Η απόφαση προβλέπει "το πάγωμα όλων των εμπορικών κρατικών συναλλαγών με την κυβέρνηση της Συρίας, εξαιρουμένων των ειδών πρώτης ανάγκης". Επίσης, θα παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της συριακής κυβέρνησης στις αραβικές χώρες και θα διακοπεί κάθε συναλλαγή με την Κεντρική Τράπεζα της Συρίας. Θα διακοπεί εξάλλου και η αεροπορική σύνδεση της Δαμασκού με τις αραβικές χώρες ενώ θα παγώσουν και τα έργα που γίνονται στη Συρία και χρηματοδοτούνται από αραβικές χώρες.
Στους Σύρους αξιωματούχους θα απαγορευτεί να ταξιδεύουν σε αραβικές χώρες. Οι υπουργοί δεν ανέφεραν για ποιους θα ισχύσει η απαγόρευση αλλά στο κείμενο σημειώνεται ότι αργότερα θα καταρτιστεί ένας κατάλογος ονομάτων.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουάλιντ Μουάλεμ, κατηγόρησε τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι επιδιώκει τη "διεθνοποίηση" της συριακής κρίσης. "Αυτό που αντιλαμβανόμαστε από την πρόσφατη απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου είναι ότι δίνει σιωπηρά το πράσινο φως στη διεθνοποίηση της κατάστασης στη Συρία και της παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της" αναφέρει ο Μουάλεμ σε κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sana.
Ο υπουργός αναφερόταν στην απόφαση που έλαβε την Πέμπτη ο Αραβικός Σύνδεσμος να ζητήσει από το ΟΗΕ να στηρίξει τις προσπάθειές του για την επίλυση της κρίσης και ταυτόχρονα να καλέσει το συριακό καθεστώς να αποδεχτεί την αποστολή ξένων παρατηρητών για να μην υποστεί οικονομικές κυρώσεις.
"Το αίτημα προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για λήψη μέτρων (...) είναι μάλλον μια έκκληση για ξένη επέμβαση (στη Συρία) παρά για την αποφυγή της", προσθέτει ο Μουάλεμ στην ανακοίνωσή του.
Στη χώρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις και σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) τουλάχιστον 24 άνθρωποι --οι 16 από αυτούς πολίτες-- έχασαν τη ζωή τους μόνο το Σάββατο.
Στην περιοχή του Ιντλέμπ, περίπου 320 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δαμασκού λιποτάκτες έστησαν ενέδρα σε οχήματα που μετέφεραν άνδρες του τακτικού στρατού και σκότωσαν οκτώ από αυτού ενώ τραυμάτισαν άλλους 40.
Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ASL) που έχει την έδρα του στην Τουρκία και υποστηρίζει ότι έχει στις τάξεις του περίπου 20.000 λιποτάκτες, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή η οποία πραγματοποιήθηκε από την "Ταξιαρχία Γεράκια της Δαμασκού". Επιβεβαίωσε επίσης πληροφορίες του OSDH ότι δεν υπέστη καμία απώλεια κατά την επιχείρησή του.
Μεταξύ των αμάχων που σκοτώθηκαν στην επαρχία Χομς και στο Ντέιρ Αλ Ζορ περιλαμβάνονται δύο παιδιά 9 και 10 ετών καθώς και ένας πατέρας με τους τρεις γιους του.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)