Ουγγαρία: Έρευνα για αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος 7 τραπεζών - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ουγγαρία: Έρευνα για αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος 7 τραπεζών

Η ουγγρική Αρχή για τον Ανταγωνισμό ανακοίνωσε χθες ότι ξεκινά έρευνα για συνολικά επτά τράπεζες ειδικευμένες στα ενυπόθηκα δάνεια, σε βάρος των οποίων υπάρχει η υποψία ότι υιοθέτησαν κοινές πρακτικές και άρα προέβησαν σε αθέμιτο ανταγωνισμό (καρτέλ).

Πρόκειται για την ουγγρική τράπεζα OTP και άλλες τράπεζες που ελέγχονται απο ξένα κεφάλαια.

Όλες παρέχουν στεγαστικά δάνεια σε ουγγρικά φιορίνια με επιτόκιο μεταξύ 0,5% και 2%.

Πηγές στην Βουδαπέστη επιβεβαίωσαν ότι θα ελεγχθούν πέντε ξένες τράπεζες. Πρόκειται για τις αυστριακές Raiffeisen Bank και Erste Bank, τις ιταλικές Intesa Sanpaolo και UniCredit, και τη γερμανική Bayerische Landesbank.

Από την πλευρά της η Ένωση Ουγγρικών Τραπεζών (HBA) προειδοποίησε ότι με την έρευνα ενδέχεται να προκληθούν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις για την παροχή διευκολύνσεων στους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Βάσει πρόσφατου νόμου, δόθηκε η δυνατότητα στους δανειολήπτες ως την 31η Δεκεμβρίου να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα προεξόφλησης των ενυπόθηκων δανείων τους σε νομίσματα πλην του ουγγρικού με επιτόκιο κατώτερο του ισχύοντος, κάτι που θα προκαλέσει στις τράπεζες ενυπόθηκου δανεισμού ζημιές.

Περίπου τα δύο τρίτα των ενυπόθηκων δανείων είναι σε ξένο νόμισμα, κυρίως σε ελβετικό φράγκο.

Συνέπεια αυτού είναι ότι τα δάνεια της κατηγορίας έγιναν ασύμφορα για τους δανειολήπτες καθώς μετά τα τέλη του 2008 στη σκιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης το ουγγρικό φιορίνι έχασε μεγάλο μέρος της συναλλαγματικής αξίας του ενώ αντίθετα το ελβετικό νόμισμα ανατιμήθηκε αφού θεωρήθηκε αξία-"καταφύγιο".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ