Δικαιώθηκε μάρτυρας του Ιεχωβά που αρνήθηκε να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία στην Τουρκία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Δικαιώθηκε μάρτυρας του Ιεχωβά που αρνήθηκε να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία στην Τουρκία

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε μάρτυρα του Ιεχωβά που αρνήθηκε να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία στην Τουρκία.

Η απουσία εναλλακτικής στρατιωτικής θητείας στην Τουρκία συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία σκέψης συνείδησης και θρησκείας, έκρινε σήμερα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκδικάζοντας προσφυγή του Τούρκου αντιρρησία συνείδησης Γιουνούς Ερτσέπ, ο οποίος, ως μάρτυρας του Ιεχωβά, αρνήθηκε να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία.

Το Δικαστήριο έκρινε ένοχη την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη αλλά και του δικαιώματος στην ελευθερία της θρησκείας και την υποχρέωσε να καταβάλλει στον ενάγοντα 10.000 ευρώ για ηθική και υλική βλάβη και να πληρώσει και 5.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Ο 42χρονος σήμερα Γιουνούς αρνήθηκε για λόγους συνείδησης να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία στην Τουρκία, παρόλο που είχε κριθεί κατάλληλος γι' αυτό και εξαιτίας αυτής της αρνήσεως του είχε καταδικασθεί, σε συνολική ποινή φυλάκισης επτά μηνων και δεκαπέντε ημερών ενώ από το 1998 που κλήθηκε για πρώτη φορά να υπηρετήσει τη θητεία του μέχρι και πρόσφατα, υποχρεώθηκε να παραστεί στα τουρκικά δικαστήρια πάνω από 25 φορές, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία του λιποτάκτη.

Στο σκεπτικό της απόφασης του το ΕΔΑΔ υπογραμμίζει ότι οι τουρκικές αρχές δεν έπρεπε να αμφισβητήσουν ότι η άρνηση του Ερτσέπ να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία στηρίζονταν στις πραγματικά εδραιωμένες θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

Εναλλακτική στρατιωτική θητεία για τους αντιρρησίες συνείδησης δεν υπάρχει στην Τουρκία και έτσι στον Ερτσέπ δεν έμενε καμία άλλη επιλογή από το να αρνηθεί να υπηρετήσει την θητεία του, ως μέλος των μαρτύρων του Ιεχωβά, καταλήγει η απόφαση του Δικαστηρίου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ