Κοζάνη: Πρόταση διεκδίκησης αντισταθμιστικών οφελών από τη ΔΕΗ για τη χρήση των φυσικών πόρων - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
GREEN 

Κοζάνη: Πρόταση διεκδίκησης αντισταθμιστικών οφελών από τη ΔΕΗ για τη χρήση των φυσικών πόρων

Πρόταση για τη διεκδίκηση αντισταθμιστικών οφελών από τη ΔΕΗ για τη χρήση των φυσικών πόρων της περιοχής της Κοζάνης καταθέτει απόψε στο δημοτικό συμβούλιο του κεντρικού δήμου ο δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Ιωαννίδης ενώ σχετική παρέμβαση θα κάνει και η αντιδήμαρχος Νικολέτα Μπουμπόναρη. Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, η εν λόγω πρόταση γίνεται στην παρούσα συγκυρία με αφορμή την συζήτηση για πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ και περαιτέρω μετοχοποίηση της εταιρείας και αφορά την εξοικονόμηση πόρων ώστε η περιοχή να χρηματοδοτήσει έργα κατά τη μεταλιγνιτική περίοδο.

«Επαναφέρουμε το αίτημα για την καθιέρωση του φόρου στερεών καυσίμων, ενός μέτρου που είχε θεσμοθετηθεί το 2006 αλλά αποσύρθηκε στη συνέχεια. Πρόκειται για ένα τέλος που οφείλουν να καταβάλλουν όσοι εκμεταλλεύονται τον λιγνίτη σε μια περιοχή που υφίσταται τις συνέπειες μιας τέτοιας δραστηριότητας, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές» εξηγεί ο κ. Ιωαννίδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος, όπως τονίζει, θα μπορούσε να τριπλασιαστεί ο τοπικός πόρος ανάπτυξης, ένα κονδύλιο που πληρώνει ήδη η ΔΕΗ αλλά και να μετρηθεί, με τη χρήση υπολογιστικών μοντέλων, το κόστος από τις εν λόγω δραστηριότητες εδώ και χρόνια, είτε αυτό αφορά τα καταστραμμένα εδάφη, τους χαμένους υδάτινους πόρους, τις μετεγκαταστάσεις οικισμών και τις απώλειες σε αγροτική γη, είτε οτιδήποτε άλλο προέκυψε από την εξόρυξη του λιγνίτη.

«Ζητούμε την προώθηση των παραπάνω ζητημάτων και μέσα από τη δραστηριότητα του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ